Aarhus University Seal

Mød Søren fra Stibo

Søren Lundtoft, 27 år
Technical Product Manager hos Stibo Systems
Kandidat i IT-Produktudvikling på Aarhus Universitet i 2016

Jeg elsker, at kunne se ideer og koncepter gå hele vejen fra et tegnebræt til realisering. Det er den oplevelse, der er drivkraften og motivationen for alt hvad jeg laver, og grunden til at jeg er helt vildt glad for mit uddannelsesvalg. Det, der fra start tiltalte mig ved uddannelsen i IT-Produktudvikling, var at det er en bred tværfaglig IT-uddannelse, hvor du lærer at arbejde i krydsfeltet mellem design, softwareudvikling og forretningsforståelse. Tilsammen sammenfatter disse tre områder hele udviklingsprocessen, når en IT-løsning går fra idé til virkelighed. For mig var det især spændende at lære at udvikle prototyper i en erhvervsfaglig kontekst, fordi du bliver tvunget til at tænke strategisk i forhold til forretningsforståelse og markedsbehov. IT-verdenen er fyldt med eksempler på gode ideer, hvor man har glemt at tage højde for det konkrete behov hos slutbrugere og kunder. Som studerende på uddannelsen i IT-Produktudvikling lærer du fra start af at have fokus på brugerne, fordi du hele tiden har fokus på at dine projekter, der skal kunne bruges i virkeligheden.

Iværksætterånd på uddannelsen

Der er en stor grad af iværksætterånd på uddannelsen, fordi du hele tiden skal tænke kreativt og på mange fagområder. Dette var en af hovedårsagerne til at jeg valgte at skrive mit specialeprojekt i Stibo Accelerator, som er en hub til erhvervslivet for universitetsstuderende i Stibo Systems, hvor jeg arbejder i dag. Acceleratoren giver dig en unik mulighed for at arbejde med dit studieprojekt i en erhvervsfaglig kontekst og bygge bro til erhvervslivet med dit specialeprojekt. Når du mikser denne ”alt-er-muligt-tilgang” med metoder fra iværksætteri og de brede synergier og ressourcer fra en etableret virksomhed, får du nogle helt unikke arbejdsbetingelser for at lave innovativ produktudvikling.

Mit specialeprojekt havde fokus på, hvordan man kan forbedre indkøbsoplevelsen i et supermarked for brugeren med nye digitale teknologier. Vi samarbejde med supermarkedskæden REMA 1000 og udviklede nye indkøbskoncepter, der havde fokus på den digitale, sociale og fysiske indkøbsoplevelse. Det var både sjovt og spændende at udvikle en business case, der på den måde havde potentiale til at disrupte detailbranchen.

Berøring med mange fagområder

Efter mit specialeforløb blev jeg ansat i Stibo Systems, og er i dag ansvarlig for et projekt, der hedder Tagglo. Med Tagglo hjælper vi producenter af fx værktøj eller dagligvarer med at administrere og transformere produktdata til forhandlerne. Det kan være The Home Depot eller Walmart, som har brug for produktdata i et helt bestemt format, når de er mellemled mellem producenten og kunden. Man kan sige at vi gør det let for producenten, at få sit produkt ud over rampen til kunden i den anden ende. Og man kan sige at Tagglo dermed er et godt eksempel på hvor hurtigt det går i IT-branchen. Med Tagglo understøtter Stibo Systems andre brancher med løsninger, man ikke havde begreb om, at der var et marked til for bare 10-15 år siden.

I mit job kommer jeg i berøring med rigtig mange fagområder. Man kan sige, at den tværfaglighed der er en stor del af uddannelsen i IT-Produktudvikling, har givet mig et sprog jeg kan bruge til at kommunikere med forretningsfolk, designere, udviklere, sælgerne og slutbrugere. Uddannelsen er den ”lim”, der gør, at jeg kan danne mig et overblik over alle leddene i vores forretnings- og udviklingsproces og sørge for det hele spiller sammen: For eksempel at jeg både kan tilrettelægge udviklingsopgaver med vores udviklere i Polen, men samtidig samarbejde med vores team i Boston i USA om fremtidige milepæle, kundecases og forretningsdelen. En af de bedste arbejdsoplevelser jeg har haft, var at vise vores applikation og forretningskoncept frem for nogle af vores amerikanske kunder. Det var stort at se, hvordan de arbejdede og interagerede med en løsning man havde arbejdet så meget på. Når du på denne måde ser, hvordan din egen arbejdsindsats kan lette andre menneskers arbejdsopgaver og processer, så giver det hele bare mening.

"Man skal læse IT-Produktudvikling fordi IT-feltet er et område i enorm udvikling, hvor der hele tiden sker noget nyt."

- Søren Lundtoft