Aarhus University Seal

Mød Helena fra Toitware

Helena Marie Meyer, 41 år
Softwareudvikler hos Toitware
Kandidat i Datalogi fra Aarhus Universitet, 2005

Helena Marie Meyer, softwareudvikler hos tech-virksomheden Toitware i Aarhus, opfordrer kvinder til at søge ind på datalogistudiet, for da hun først fik øje på de mange kreative muligheder, åbnede sig en helt ny verden.

At Helena valgte at læse datalogi var egentlig lidt af en tilfældighed, for hun begyndte med at læse matematik som hovedfag. Så kunne man vælge mellem fysik og datalogi som sidefag, og hun valgte datalogi. Det mindede meget om matematik, og Helena endte med at skifte til datalogi som hovedfag.

"Jeg synes datalogien var sjovere, mere spændende. Jeg var 21 år. En helt ny verden åbnede sig, og jeg var meget begejstret" fortæller Helena, og fortsætter "Jeg kan godt lide den aha-oplevelse, man får, når man sidder med matematik, og den kommer faktisk oftere, når man arbejder med datalogi. Inden for datalogi er det man laver meget konkret, og faktisk er der også et meget kreativt fag.  Man får både ideerne og løsningerne til, hvordan man udfører den. It-fagene udvikler sig med lynets hast, så man skal hele tiden holde sig opdateret, og det er superfint for mig, for jeg elsker at lære nyt hele tiden."

Helena Marie Meyer blev færdig som kandidat i datalogi fra Aarhus Universitet i 2005 og har aldrig haft problemer med at få arbejde, og hun så gerne, at der var flere kvinder, der læste Datalogi.

Q&A med Helena Marie Meyer

Hvor ofte er du blevet kaldt for en nørd?
Desværre ikke så mange gange. De gange jeg er blevet kaldet for nørd, har det været et kompliment. I min omgangskreds ved vi jo godt, at vi er nørder. Det er fedt at være nørd. Lidt ligesom man kan være musiknørd, teknologinørd, sportsnørd.

Hvad har du personligt fået ud af studiet?
Jeg har lært, at man aldrig skal give op og hele tiden prøve at finde en løsning. Man skal ikke være bange for noget nyt. Man skal bare kaste sig ud i det, selvom man ikke ved noget som helst om det. Det er meget lærerigt, og det er ikke farligt.

Hvad er den største udfordring i dit fag?
Det er at forstå brugernes behov. Man tror, man ved, hvad brugerne vil have, og så går man tilbage og laver noget software og giver det til brugerne. Så siger de: det var egentlig ikke det, jeg ville have.

Hvorfor er det vigtigt, at der kommer flere kvinder ind i tech-fagene?
Produkterne bliver faktisk bedre. Undersøgelser viser, at hvis der er diversitet mellem kønnene i de teams, der udvikler software, så bliver det et bedre produkt. Der er forskellige typer af personer. Det giver et bedre produkt, end hvis det var en gruppe af helt ens personer, der sad og udviklede et produkt.

Universitetet vil gerne have flere kvinder til at studere datalogi. Har du et godt råd?
Ja, hvis man bare har den mindste interesse for teknologi, så skal man springe ud det, det er vildt sjovt. Man skal ikke være bange for at fejle. Der skal nogle kampagner til: Det er fedt at læse datalogi. Det ligger ikke særligt højt hos de unge. De tror, det er kedeligt eller stereotypt. Det er meget kreativt, man kan virkelig få udrettet noget.

Hvad kan kvinder bidrage med til faget?
Så længe det ikke er fifty fifty, så er der behov for at få flere kvinder ind. Det er realistisk at få kvoten op på 25 pct. I konceptudviklingsfasen skal der også være mange kvinder til stede, for kvinder kan være med til at udvikle produkter, der rammer et bredere publikum, end hvis det ene og alene er mænd, der udvikler et produkt. Der er et stort marked for it-produkter, som slet ikke er udviklet endnu, da det er kvinderne, der vil kunne styre og finde på ideer – til kvinder.