Aarhus Universitets segl

Vores forskere forklarer faglige emner så de er til at forstå

Vores forskere forklarer

Vi har mange dygtige forskere, professorer, og undervisere på Institut for Datalogi.

Heldigvis vil de også meget gerne fortælle hvad de arbejder med og forsker i, og de er både gode og vant til at forklare det for nogen, der ikke ved lige så meget om det som dem selv.


Hva' Så!? Forklarer Alt 

I samarbejde med Christian Fuhlendorff og podcasten "Hva' Så!? Forklarer Alt" har vi fået produceret en række podcastafsnit, som sætter fokus på forskellige områder indenfor datalogi og IT, på et niveau hvor alle kan være med.

Datalogiens historie med professor og institutleder Kaj Grønbæk.

Algoritmer med professor Kasper Green Larsen.

Kunstig intelligens med professor Ira Assent.

Sikkerhed og kryptografi med professor Ivan Damgård.

Hvert afsnit kan høres uafhængigt af hinanden, men vi synes ovenstående rækkefølge giver bedst mening. God fornøjelse!

Kryptografi og datasikkerhed

Professor Ivan Bjerre Damgård har deltaget i podcasten ”Grundtanker” fra Videnskabernes selskab i november 2020, i et afsnit om hvordan internettet er ubrugeligt hvis vi ikke kan holde information hemmeligt.

I afsnittet fortæller han om vigtigheden af kryptografi, og hvordan man kan bruge "nøgler" på internettet, til at sikre at ingen andre end de rette personer, får fat i de følsomme informationer man sender verden rundt.

Ivan Bjerre Damgård

Image result for ivan bjerre damgård au

Blockchainteknologi

Professor Jesper Buus Nielsen var inviteret i i studiet hos "Seier &" til en snak om ”Hvad er blockchain, og hvilken rolle vil teknologien spille i fremtiden?" 

Her fortæller han om, hvad kryptografisk grundforskning i blockchainteknologi går ud på: Hvilket potentiale har blockchainteknologien? Hvordan ser fremtidens kryptografi ud? Hvad er hot om 20 år?

Jesper Buus Nielsen

Algoritmer og kunstig intelligens

Professor Kasper Green Larsen har deltaget i Radios4's "Kraniebrud" i august 2020, i et afsnit der handler om algoritmer.

I afsnittet fortæller han om hvad algoritmer er, med eksempler som de fleste kender, og hvad algoritmer kan bruges til.

Kasper har derudover også bidraget til en artikel i magasinet "Aktuel Naturvidenskab" med titlen "Fremtidens kunstige intelligens kræver smarte algoritmer".

I artiklen beskrives hvorledes man kan udvikle og forbedre algoritmer, hvilket er særligt relevant for den fremtidige brug af machine learning, hvis ikke udgifter til computernes strømforbrug skal stikke helt af.

Kasper Green Larsen

Kasper Green Larsen

Programmeringssprog

Professor Anders Møller har deltaget i DR’s ”Kortsluttet” i december 2020, i et afsnit om softwareprogrammer der ikke virker som de skal.

I afsnittet fortæller han om hvordan der kan være fejl i programmer, og om sin forskning i hvordan man kan lave et program som kan hjælpe med at finde fejl i andre programmer.

Anders Møller

Image result for pure anders møller

Kunstig intelligens i selvkørende biler

Lektor Ole Caprani har deltaget i Radio4's "Kraniebrud" i februar 2020, i et afsnit om selvkørende biler hvor Ole bruger LEGO-robotter til at forklare hvad det betyder at være selvkørende.

I afsnittet fortæller han om den teknologi der ligger bag at få en bil til at kunne køre af sig selv, og hvad det kræver for at det kan lade sig gøre på en sikker måde.

Ole Caprani

Image result for ole caprani

Hybridmøder - hvor nogle deltagere er fysisk til stede og andre deltager online

Postdoc Jens Emil Grønbæk har deltaget i IDAs Workflow-podcast i efteråret 2021, i et afsnit der handler om videomøder og hybridmøder.

Jens Emil fortæller om prototypen Mirrorblender, som er en prototype udviklet gennem forskning i menneskelig online-samarbejde. Mirroblender er et anderledes videomøde-værktøj der kan gøre det nemmere for deltagerne at være fælles om et hybridmøde.

Jens Emil Grønbæk

Jens Emil Grønbæk