Aarhus Universitets segl

Besøg Institut for Datalogi med din klasse til oplæg og/eller workshops

Du har mulighed for at besøge Institut for Datalogi med din gymnasieklasse eller valghold. Nedenfor kan du se et udvalg at oplæg og aktiviteter der kan indgå i et hel- eller halvdagsprogram. De forskellige tilbud som nævnes på denne side er et inspirationskatalog fra hvilket vi kan sammenstykke et fagligt arrangement der passer til netop dine/jeres interesser og planer.

Hvem kan besøge os?

Gymnasieskolen

  • Alle årgange: 1.G, 2.G og 3.G., men ofte mest relevant fra 2.G og op
  • HTX-klasser: særligt relevant for IT-linjer, teknologi-linjer og progammeringslinjer, men alle linjer er velkomne til at forespørge om besøg.
  • STX-klasser: særligt relevant for klasser og valghold med fag i Matematik, Informatik eller lignende.
  • HHX-klasser: kontakt os gerne for muligheder der passer til klassens fag og studieretning.

Andre

  • Højskoler med teknik-linjer.

Lærer(e)
Der skal deltage mindst én lærer pr. klassebesøg. Er der mange elever, eller deles eleverne op i forskellige spor, skal der være en lærer med til hver klasse/hvert spor.
Under besøget har læreren ansvaret for eleverne, og vi forventer at læreren deltager i alle dele af besøget, ligesom der kan være behov for læreren til at skabe ro når der er behov for det.

Spørgsmål?

I tvivl om et besøg er for dig og dine elever? Du er altid velkommen til at kontakte os om mulighederne.

Hvordan besøger man jer?

Er du interesseret i et besøg, kan du udfylde formularen om forespørgsel på et besøg her.

I formularen skal du give os information om klassen/klasserne, samt angive hvilke datoer og tidsrum I har mulighed for et besøg. Herefter vil vi kontakte dig.

Hvad kræver det at besøge jer?

Vi har holdt mange besøg gennem tiden og har fået mange erfaringer, som vi har brugt til løbende at tilpasse og tilbyde gode besøg. Nedenstående gælder for at skabe de bedst mulige rammer for et godt besøg og en god oplevelse for alle.

  • Når et program er planlagt, modtager du som lærer et program med tidspunkter. De programsatte tidspunkter afspejler den tid der er brug for til de forskellige indholdsdele, og vi har derfor behov for at holde tidsplanens start og have den nødvendige tid frem til sluttidspunktet. Hvis I har en bagkant f.eks. for at nå offentlig transport, kan det planlægges ind for dagens program.

  • Det skal planlægges at ankomsttid skal være tidligere end starttidspunktet i programmet, da vores gæster typisk har brug for tid til at finde den rette bygning og lokale, og til toiletbesøg inden start osv. Skal der laves tilstedværelsesoptælling skal det også gøres før programstart.

  • Af hensyn til både vores workshopholdere og jeres elever er det vigtigt at der er mindst én lærer til stede pr. workshop. Det betyder at hvis der f.eks. holdes to forskellige workshops samtidigt for hver sin klasse fra samme skole, skal der være to lærere med til besøget. En lærer har ansvar for sine elever under hele besøget.

  • Vores workshopholdere er studerende der tager tid ud fra deres studie for at holde workshops som de forbereder og kan lide at afholde. Det har også den fordel at eleverne kan stille spørgsmål til nuværende studerende om stort og småt. De workshopholdende studerende og vi forventer aktiv deltagelse fra eleverne og ro hvor nødvendigt, hvilket læreren/lærerne skal hjælpe med ligesom de skulle gøre i eget klasselokale.

Oplæg og workshops

Vi tilbyder oplæg og workshops som dækker forskellige emner, hvor nogle er mest relaterede til Datalogi og andre mest relateret til IT-Produktudvikling. Alle aktiviteter er indrettet således at de kan tilpasses i niveau fra 1.G til og med 3.G og tilpasses erfaringsniveau.
Nogle af emnerne kan afholdes som enkeltstående oplæg, eller som oplæg efterfulgt af øvelser/workshop, hvor andre aktiviteter kun foregår som en workshop.

Workshop

Algoritmer og problemløsning

Problemløsning og design af algoritmer er en kernekompetence inden for datalogi, mens computeren blot er et værktøj. Denne workshop er en kombination af oplæg og og øvelser, der viser hvordan algoritmer fungerer og kan bruges, f.eks. i kortspil eller DNA-sekvenser.

Workshop

Machine Learning med Microbits

Byg din egen Machine Learning-model og test den af. I workshoppen får deltagerne selv lov at prøve kræfter med Machine Learning gennem brug af Microbits og indbyggede sensorer.

Workshop

Vilde robotter

Robotter kan føles som noget meget nyt og fremtidsagtigt, men har i virkeligheden haft en lang historie. Hør om robotteknologi og prøv selv at programmere og fjernstyre robotter hvor det gælder om at indsamle point, f.eks. i robot-minigolf, robot-klodsmajor og ved programmering af en drone.

Workshop

Prototyping - fra idé til prototype

I denne workshop vil deltagerne få muligheden for at opleve en lyngennemgang af hele prototyping-forløbet, fra idégenerering og design til udvikling og evaluering af en funktionel, fysisk prototype som de selv bygger. Prototyping er en vigtig del af processen i IT-Produktudvikling.

Oplæg (kan udvides med workshop)

Game AI - Kunstig intelligens i computerspil

Man kan benytte kunstig intelligens til at håndtere computerstyrede modstandere i spil, som er en teknik kaldet "Game AI". Computerstyrede modstandere skal opføre sig troværdigt som modstandere for at gøre spillet interessant, og for at det ikke bliver kedeligt. Hør om hvordan man gør det med kunstig intelligens.

Oplæg, eller oplæg og øvelser

Robottjenere og førerløse biler

Mekanismen bag autonome køretøjer som f.eks. selv kan holde afstand til hinanden er en algoritme som hedder PID-regulering. Oplægget giver en introduktion til dette, og gennem øvelser kan I programmere førerløse LEGO Mindstorms-biler.

Introduktionsoplæg

I starten af jeres besøg indleder vi med et kort (eller længere) introduktionsoplæg, gerne efterfulgt af en rundvisning. Der er også mulighed for at rundvisningen kan planlægges til senere på besøgsdagen f.eks. som afslutning.

Introduktion til Institut for Datalogi og IT-Byen Katrinebjerg

Få et indblik i hverdagen som studerende på bachelor- og kandidatuddannelserne på Institut for Datalogi.

Rundvisning på Institut for Datalogi

På en rundvisning vil I få mulighed for at opleve både forsknings- og uddannelsesmiljøet og besøge diverse lab-faciliteter.