Aarhus University Seal

Ceptu: Rumteknologi sikrer bedre markudbytte for landmanden

FieldSense” hedder en ny app, der giver landmænd opdateringer om sundhedstilstanden af deres afgrøder via højopløselige fotos fra rumsatellitter.

FieldSense” er et godt eksempel på et stykke dansk rumteknologi, der kan bidrage til vækst i en helt almindelig landbrugsvirksomhed. Appen til smartphones og web hjælper danske landmænd til at opnå større udbytte af deres afgrøder ved at hente billeder af marken fra rumsattelitter. Herved kan landmænd sætte ind over for skadedyr, sygdomme og andre vækstproblemer og sikre et bedre markudbytte.

Opfindelsen blev tidligere på året fremhævet af Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmarks nationale rumstrategi, som et særligt eksempel på dansk rumteknologi, der bidrager til vækst. Og selvom iværksættervirksomheden Ceptu, der står bag FieldSense, er stolte over at blive fremhævet i regeringens nationale rumstrategi, har det aldrig været en ambition fra start af.

- Det er vigtigt, at den danske stat sætter fokus på rumteknologi og dejligt at blive samlet op som et positivt eksempel på grøn vækst. Men med FieldSense gør vi egentlig bare det, der hele tiden har været vores målsætning i Ceptu: At give danske landmænd et værktøj til at sikre større udbytte ved automatisk at kunne detektere vækstproblemer samt at kunne styre gødnings- og sprøjtemængder, siger administrerende direktør ved Ceptu John Smedegaard.

Fieldsense appen hjælper danske landmænd til at opnå større udbytte af deres afgrøder ved at hente billeder af marken fra rumsattelitter. Herved kan landmænd sætte ind over for skadedyr, sygdomme og andre vækstproblemer og sikre et bedre markudbytte.

 

Big Data analyse er næste skridt
FieldSense er dermed et godt eksempel på, hvordan man kan bruge Big Data og satellitområdet til opdyrke et nyt forretningsområde. Applikationen sender besked om eksempelvis vækstproblemer eller undergødskning retur til brugeren.

I næste uge kan man selv afprøve FieldSense i praksis på Nordeuropas største landbrugsmesse Agromek, der finder sted 29. november til 2. december i Messecenter Herning. På messen ønsker Ceptu dog også at gå i dialog med landmændene omkring deres behov for ny teknologi inden for landbruget:

- Tendensen peger i retning af færre landbrug, som bliver større og sværere at overvåge. Samtidig eksploderer landbrugsteknologi i disse år, og det næste bliver løsninger, der gør brug af kunstig intelligens. Vi arbejder målrettet på at udvikle en samlet platform, der tilfører værdi til landbruget og giver mening for den enkelte landmand, siger Martin Kjeld Pedersen, medstifter i Ceptu.

Administrerende direktør i Ceptu John Smedegaard i marken for at afprøve Fieldsense.