Aarhus University Seal

Alumni Interview: Kresten Krab Thorup

Solgt i milliardhandel - sådan blev IT-ide til succes på fem år

Kresten Krab Thorup er medstifter af IT-virksomheden Humio, der netop er blevet overtaget for et astronomisk beløb. Mød alumnen fra Aarhus Universitet og hør, hvad han efterspørger fra de nyuddannede kandidater

 

Af Jacob Staehelin

Kresten Krab Thorup klukker lunt inde bag det viltre skæg, der passer til den frisure, der understreger, at corona-nedlukningen har sat en stopper for danskernes frisørbesøg.

Den milde latter kommer, da han fortæller, hvordan borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard, stolt havde bemærket, hvor godt det var med unge lokale iværksættere, der kunne sælge deres virksomhed for et gigantisk beløb.

Borgmesteren havde da også ret i, at iværksættere med rod i byen havde opnået det mål, men som Kresten Krab Thorup smilende påpeger, er både han - med sine 51 år - og de to andre stiftere ældre end Jacob Bundsgaard. Og at alderen er en del af hemmeligheden bag IT-virksomheden Humio, der nu skal på amerikanske hænder.

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Kresten Krab Thorup ynder da også at referere til en artikel fra 2019, der blev bragt i det ansete magasin Forbes. Artiklen beskriver et forskningsprojekt, der viser, at succesfulde iværksættere i gennemsnit er 45 år gamle, når de stifter virksomheder med stort vækstpotentiale. Ganske enkelt fordi det kræver en masse viden at skabe en succes.

Og det er præcis tilfældet i Humio, som Kresten Krab Thorup stiftede for blot fem år siden sammen med de mangeårige kolleger Geeta Schmidt og Christian Hvitved. Hver især specialister indenfor deres felt og tilsammen den rette opskrift på at konstruere et komplekst IT-system, der nu er solgt for 2,4 mia. kr. til den amerikanske virksomhed Crowdstrike.

I Kresten Krab Thorups optik er forskellen på de tre en stor del af forklaringen på, det kunne lade sig gøre at opdyrke et konkurrencedygtigt firma, fordi de komplimenterer hinanden så godt.

"Vi er meget åbne om, at der er stor forskel på os. Og på alle, der er hos os. VI udfører alle en rolle, og når de er forskellige, så skal der også være plads til, at vi som mennesker er forskellige. Vi har folk, der er ret langt ude på Asperger-skalaen. Men vi har også brug for hustler-typerne, der kan lave de gode handler"

Kresten Krab Thorup

’Geeta er den ekstroverte af os. Hun er fantastisk til at tale med folk og skabe relationer den vej, mens Christian og jeg er langt mere introverte. Jeg er god til at skabe en hurtig motor. Til at få ideer og begynde på noget, men ikke nødvendigvis til at få det afsluttet. Alt det kan Christian,’ siger Kresten Krab Thorup, inden han holder en tænkepause. Og fortsætter så:

’Det er ret kendetegnende for vores kultur. At vi er meget åbne om, at der er stor forskel på os. Og på alle, der er hos os. Vi udfører alle en rolle, og når de er forskellige, så skal der også være plads til, at vi som mennesker er forskellige. Vi har folk, der er ret langt ude på Asperger-skalaen. Men vi har også brug for hustler-typerne, der kan lave de gode handler. Og vi er meget åbne om, at der er brug for mange typer af profiler i vores virksomhed. Der er ikke et stort forkromet ideal, vi forsøger at leve op til, men vi tager vores forskelligheder alvorligt,’ siger Kresten Krab Thorup.

Rejsen har været lang, men strakt sig over kort tid for Humio. De tre stiftere har alle en fortid i ligeledes aarhusianske Trifork, der har specialiseret sig som IT-konsulenter indenfor sundhed, finans og intelligente bygninger – og senest har fået en del af opgaven med at lave det Corona-pas, der skal bringe en art normalitet tilbage til samfundet i løbet af foråret og sommeren.

Trifork skød fra begyndelsen en sum penge i den virksomhed, som de tre tidligere medarbejdere stiftede i 2016, og lod dem arbejde med kunder, der allerede var i huset for på den måde at skabe de bedste rammer for nyskabelsen Humio.

I en verden, hvor kompleksiteten er konstant voksende, så de tre stiftere en mulighed. Netværk vokser sig større og større, mængden af data overvælder og den, der evner at kunne aflæse, har en fordel. Forsimplet er grundideen bag Humio, at hvor man tidligere måtte tilgå hver enkelt maskine eller server for at aflæse hændelser, så satte Kresten Krab Thorup med sine partnere sig for, at man kunne aflæse alt på én gang og trække det ud i en tidslinje, og dermed overvåge meget komplicerede netværk.

’Der var allerede et marked med udbydere, men vi tænkte simpelthen, at vi kunne gøre det bedre og hurtigere selv,’ husker Kresten Krab Thorup.

Og det var, hvad de så byggede: et overvågningssystem, der kunne analysere enorme mængder af data. Hele tiden udviklet med få, udvalgte kunder som sandkasse, der fik en ekstra service mod at agere baggrund for en udvikling, der kom alle kunder til gavn. Region Syddanmark blev erstattet af medievirksomheden Bloomberg, som igen blev udskiftet med New York Citys kommunale datacenter – alt sammen for at skabe et program, der kunne sikre det fulde overblik. Og fra at sidde fem mand på et kontor hos Trifork efter det første år, er virksomheden i dag vokset til 80 mand, hvor omtrent 30 sidder på hovedkontoret i Aarhus, men resten er spredt ud over verden med de største koncentrationer i London og omkring San Fransisco.

"Der var allerede et marked med udbydere, men vi tænkte simpelthen, at vi kunne gøre det bedre og hurtigere selv."

Kresten Krab Thorup

Den hurtige ekspansion har også krævet den fornødne ekspertise og det er en af grundene til, at man holder fast i placeringen i Aarhus. Ganske enkelt fordi der er en kontinuerlig adgang til højtuddannede dataloger, der mestrer de komplicerede kodningskrav i en virksomhed, der er en af verdens førende på sit felt. To ud af tre ansatte i det aarhusianske hovedsæde har en kandidatgrad fra Aarhus Universitet og i en virkelighed, hvor der er rift om de bedste dataloger, er det afgørende for Humio at have en god kontakt til de potentielt kommende ansatte.

’Virksomheder forsøger virkelig at profilere sig. Trifork holdt konferencer, hvor studerende kunne gnubbe skuldre med stjerner indenfor deres felt. Der er fredagsbarer, små arrangementer og åbne huse, for vi har naturligvis en interesse i at gøre opmærksomme på os selv. Vi vil gerne fortælle de studerende, at vi er en virksomhed, hvor man kan komme til at arbejde med datamængder af enorm størrelse. Det giver store datalogiske udfordringer, når det skal analyseres. Og her har universitetet haft afdelinger med fokus på netop de emner. Det har hjulpet os,’ siger Kresten Krab Thorup.

Det faktum, at der er et højt fagligt niveau blandt de uddannede og en meget specifik efterspørgsel, gør også, at koblingen mellem universitetet og Humio bliver til begges fordel.

’Historisk har instituttet haft en fordel, fordi de studerende har arbejdet på eksisterende platforme i stedet for at bygge alt op selv. Det giver en erfaring, som mange andre først opnår ude på arbejdsmarkedet. Og det bør man dyrke. Der er en enorm fordel i, at man som studerende lærer at være en del af et større maskineri,’ siger Kresten Krab Thorup, der af samme grund opfordrer de studerende til at have fagligt relevante jobs ved siden af.

"Vi har brug for den akademiske verden, vi har brug for de store kvantespring. Ikke kun indenfor min lille virkelighed. Det gælder indenfor alle områder. Og de kvantespring kommer ofte fra universiteterne."

Kresten Krab Thorup

’Jeg er med på, at det er et tveægget sværd, fordi et studiejob også tager tid væk fra studiet, men det giver en god indsigt i, hvordan man kan bruge den viden, man får på sit studie til noget, der giver værdi i erhvervslivet,’ siger Kresten Krab Thorup, der selv tog til IT-mekkaet på den amerikanske vestkyst i slutningen af 90’erne. Gennem det spæde internet var han kommet i kontakt med folk i virksomheden Next, som navnkundige Steve Jobs havde skabt efter at være blevet uenig med bestyrelsen i Apple. Han fik tilbudt job og arbejdede med udvikling af det programmeringssprog, som Steve Jobs siden tog med tilbage til Apple – og som iPhones den dag i dag står på skuldrene af.

For Kresten Krab Thorup var det muligheden for at få afprøvet sine teoretiske kundskaber i praksis inden han skulle begynde på sin PhD. Og kombinationen af den akademiske tilgang og erhvervslivets virkelighed er en styrke, mener han.

’Vi har brug for den akademiske verden, vi har brug for de store kvantespring. Ikke kun indenfor min lille virkelighed. Det gælder indenfor alle områder. Og de kvantespring kommer ofte fra universiteterne,’ siger Kresten Krab Thorup.