Aarhus University Seal

Årets ansøgninger til Institut for Datalogi er tilbage på 2019-niveau

I forhold til 2020, hvor der grundet corona var ekstra stor søgning til videregående uddannelser, falder antallet af førsteprioritetsansøgninger til Aarhus Universitet i 2021 en smule, og rammer stort set 2019-niveau. Det samme gør sig gældende for det samlede antal af ansøgere til Institut for Datalogi, hvor 6% færre end i 2019 (svarende til 25 personer) har sat deres kryds ved bacheloruddannelserne i Datalogi og IT-Produktudvikling.

”Jeg glæder mig over hver eneste ansøgning vi har modtaget, og jeg ser frem til at tage imod vores nye studerende, som vil få et spændende studie med de bedste jobmuligheder,” udtaler institutleder Kaj Grønbæk, som for nylig er blevet udpeget til formand for ATV’s digital vismandsråd. ”Men når det er sagt, er det desværre bekymrende at vi ser et fald i søgning til IT-uddannelserne. Faldet i ansøgere til IT-uddannelser er ikke kun på Aarhus Universitet men ses i hele landet, hvor førsteprioritetsansøgertallet er faldet med 6%. Dette sker samtidig med at danske virksomheder oplever dramatisk mangel på IT-specialister. Fx viser en ny undersøgelse at Danmark vil mangle 22.000 IT-professionelle i 2030, og Bankdata har meldt ud at de har stillinger til en hel årgang fra instituttet” forsætter Kaj Grønbæk.

Ingen besøg på instituttet grundet corona

Coronanedlukningen har desværre umuliggjort besøg af gymnasieklasser og andre aktiviteter der normalt afholdes for gymnasieelever og andre IT-interesserede unge. ”På et normalt år har vi besøg af mere end 800 unge mennesker, som får mulighed for at stifte bekendtskab med Datalogi og IT-Produktudvikling. For rigtig mange er det en øjenåbner at se hvor praktiske og kreative IT-fagene også kan være,” udtaler Christina Gøttsche, der er ansat på Institut for Datalogi som studielivsudvikler, og hun fortsætter, ”Nogle tror at IT-studerende sidder ved en computer dagen lang, men her arbejder du også i grupper om projekter, brainstormer ved tavlen, skriver software, laver brugerundersøgelser, og bygger fysiske prototyper som testes i den virkelige verden. Vi glæder os rigtig meget til igen at kunne byde velkommen inden for og vise vores spændende uddannelser og fede studiemiljø frem. Vi har nogle gode rammer for vores studerende og en god studiekultur, som vi hele tiden udvikler og gør endnu bedre. Hvis de unge oplever dette, er jeg sikker på at det har en positiv effekt på deres studievalg.”

Fremgang i antallet af internationale ansøgere

Der er dog også optimisme at spore i årets søgning. Instituttet oplever nemlig en massiv interesse fra internationale studerende for at blive optaget på kandidatuddannelsen i Datalogi. Antallet af ansøgere bosat uden for Danmark er næsten er fordoblet sammenlignet med 2020 (stigning fra 100 til 190 ansøgere). ”Det er virkelig positivt at så mange internationale har fået øje på Aarhus. Noget af det der tiltrækker de internationale studerende er muligheden for at bliver undervist af vores dygtige forskere som er anerkendte i hele verden, hvilket også smitter af på vores placering på internationale ranking-lister, som mange internationale studerende læner sig op ad i studievalget. Desuden åbner vi i år tre nye specialiseringer på kandidaten i machine learning, programmeringssprog og software security,” siger Kaj Grønbæk.

Der er i øjeblikket stor debat om internationale studerende i Danmark. På Institut for datalogi ser man positivt på de internationale studerende, som bidrager med faglig inspiration udefra og dermed skaber et mere diverst studiemiljø, hvilket er en fordel for de danske studerende, som kommer ud på et globalt arbejdsmarked. De fleste finder også studierelevante jobs i lokale IT-virksomheder mens de læser deres kandidat. På den årgang der netop har afsluttet deres eksamen blev 11 internationale studerende færdige med en kandidatgrad i Datalogi, og 7 af dem har et ønske om at blive og arbejde i Danmark (i skrivende stund har 5 allerede fuldtidsjob). ”Vi har et godt samarbejde med industrinetværket Destination AARhus som hjælper vores internationale studerende med at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked, hvilket er et af de vigtigste parametre for at fastholde dem”, afslutter Kaj Grønbæk.

**Fakta**

I 2021 har Institut for Datalogi 164 studiepladser til bacheloruddannelsen i Datalogi og 52 til bacheloruddannelsen i IT-Produktudvikling. Alle ansøgere får den 28. juli besked på, om de er optaget på studiet. Det forventes, at der vil være ledige pladser på både Datalogi og IT-Produktudvikling, hvis dette er tilfældet vil det blive annonceret i starten af august. Se ansøgertal på alle AUs uddannelser.

Yderligere information

Christina Sanne Gøttsche

Outreach Manager and Study life developer