En adgangsbillet til robot-OL i Indonesien om en måned står på spil, når over 100 unge fra hele landet mødes i Aarhus i weekenden for at dyste med robotter, som de selv har bygget og programmeret
Byg en robot, der hurtigst kan samle bolde op. Sådan lyder en af opgaverne, når teknisk-begavede unge mellem 16 og 19 år nu på lørdag den 5. oktober dyster i robot-bygning. Det sker, når Aarhus Universitet i samarbejde med Dansk Industri ITEK afholder den danske finale i robotbygning på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.
Konkurrencen et godt eksempel på, hvordan leg kan introducere flere unge til at vælge den naturvidenskabelige retning.
- Konkurrencen giver et godt billede på, at elektronik og teknik ikke bare er at sidde og lodde, og at datalogi ikke bare er at sidde foran en skærm. Deltagerne i konkurrencen lærer, hvordan programmering kan hjælpe med at løse problemer fra virkeligheden, fordi det er det, som robotter gør, siger special konsulent Søren Poulsen fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, der er koordinator for konkurrencen.
De unge får samtidig øjnene op for mange tekniske og naturvidenskabelige fænomener, som ellers var skjult for dem.
- De opdager, hvad det er man kan med teknologi og programmering, hvis bare man gør den indsats, der skal til for at lære teknologiens sprog, siger han.
Dansk Industri peger på at Danmark mangler it-specialister på højt niveau.
- Alle prognoser siger at den situation ikke bedres i nær fremtid Regeringens indsats for at interessere flere unge for tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er for uambitiøs. Vi kan se at initiativer som WRO virker. Flere af de tidligere deltagere er i gang med en uddannelse som datalog, ingeniør eller lignende. Derfor bør man satse mere på it i folkeskolen og på f.eks. at gøre forsøgsfaget it i gymnasiet permanent og obligatorisk at udbyde, siger projektleder Birthe Ritter, DI ITEK, som er Dansk Industris branchefællesskab for it-, tele, elektronik, og kommunikationsvirksomheder.
Vinderne af den danske finale går videre til World Robot Olympiad, der afholdes den 15.-17. november i Jakarta i Indonesien. Her bliver der noget at leve op til, forklarer Søren Poulsen, fordi sidste år vandt det danske hold sølv med deres kryds og bolle-robot i hovedkonkurrencen og tog samtidig førsteprisen for bedste tekniske konstruktion.
- Det var kanon godt gået. Specielt når man tænker på, at herhjemme stiller vi med 30 hold, mens et land som Malaysia stiller med 3000 hold. Selvom vi er ved at komme med i Europa, så illustrerer det, hvor stor konkurrencen er i Asien, siger Søren Poulsen.
Finalen løber af stablen ca. klokken 15 og er gratis at overvære. Den foregår i Nygaard-bygningen på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, der ligger i Åbogade 34.
- Alle er velkomne. Det er en oplagt familieaktivitet og gratis at komme og følge dysten på nært hold. Robotter er både sjove at bygge, men også at kigge på, siger Søren Poulsen.
World Robot Olympiad (WRO) er en robotkonkurrence for unge mellem 16 og 19 år. Konkurrencen består af to kategorier. I den ene gælder det om at opnå flest point på kortest tid, mens der i den anden dystes om at lave et robotprojekt inde for et givet tema. I 2013 et temaet "World Heritage”, hvor opgaven handler om at lave et projekt, der kan promovere et af UNESCO's verdensnaturarv steder.
Den danske deltagelse er arrangeret i et samarbejde mellem Dansk Industri ITEK, Institut for Datalogi på Aarhus Universitet og er støttet Lego Education, Karl Pedersen og Hustrus Fond og Ministeriet for Børn og Undervisning.
Læs mere på Wrodenmark.dk