Lars Arge, Professor og leder af centeret MADALGO under Danmarks Grundforskningsfond, er et eksempel på den succes Danmark har haft med at forene grundforskning og fordybelse med innovation og anvendelse.
I sidste weekend kunne man i Jyllandsposten læse, at inderne jagter successer og danske hjerner som Lars Arge’s. Det gør Uddannelsesministeren nu også. Fredag d. 19. april kom Morten Østergaard til Katrinebjerg for at se, hvordan succes ser ud, og for at få ideer til hvilke kår forskning og innovation skal have for at skabe lignende successer i Danmark fremover.
Successer ligger dør om dør
Forskning og innovation ligger dør om dør på Datalogi ved Aarhus Universitet. Bag den ene dør sidder den danske superhjerne indenfor algoritmer. Og bag den anden et start-up firma, der er udsprunget af grundforskningscenteret MADALGO. På den måde kan spritnye forskningsresultater lynhurtigt omsættes til innovation.
- Synergieffekten imellem vores Grundforskningscenter MADALGO og innovationsvirksomheden SCALGO er et eksempel på det, som regeringen gerne vil se. Vi får grundforskning i brug, forklarer leder af MADALGO, Lars Arge.
Med ønske om vækst i det danske samfund kigger regeringen mod forskning og innovation, og Lars Arge er eksponent for begge dele.
Rammer for innovation
Ifølge Lars Arge bør grundforskningen tænkes med, når regeringen skal udarbejde en ny innovationsstrategi. Derfor havde han inviteret Uddannelsesministeren på besøg.
- Jeg ville gerne fortælle om grundforskningscentrets mål, opbygning og grundvidenskabelige resultater, samtidig med vores aktiviteter i forhold til innovation herunder vores start-up firma SCALGO, og dermed illustrerer at der ikke nødvendigvis er langt fra grundforskning til innovation og udvikling siger han.
SCALGO udvikler og markedsfører software og beregningsservice i forbindelse med store terrændata, specielt i forhold til oversvømmelsesrisiko screening. Virksomhedens basering på grundforskning, betyder at den kan udbyde nogle helt unikke produkter.
SCALGO har for eksempel ved brug af en detaljeret højdemodel med over 26 milliarder datapunkter beregnet oversvømmelsesrisiko for hele Danmark som følge af stigende havvandstand og ekstremregn. For knap et år siden blev Ministeren præsentere for disse beregninger i forbindelse med forskningens døgn på Aarhus Universitet, og det var med til at bane vejen for fredagens møde.
- Det er vigtigt at forskningsbevillingssystemet understøtter hele kæden fra grundforskning, over innovation til udvikling. Derfor håber jeg også, at der fremover bibeholdes en vis diversitet i systemet, så der som i dag er en række instrumenter fra organer spændende fra Danmarks Grundforskningsfond, over Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd, til Højteknologifonden siger Lars Arge, og tilføjer at forskningen og innovationen ved MADALGO er blevet støttet af alle disse organer.
Læs også:
Professor i den øverste elite
http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/38493/artikel.html
Inderne jagter de danske hjerner (betaling)
Uddannelsesministeren vinkede farvel til svigermoders hus