Der var igen i år dansk succes i finalen til World Robot Olympiad (WRO), der blev afholdt i Jakarta. Det blev både til bronze i College-kategorien og publikumsprisen gik til rune-robotten i Open-kategorien. Kreativitet er nøgleordet for den danske succes, mener bl.a. Studiemanager Søren Poulsen på Institut for Datalogi.
Af Johannes Kugle
Til finalerne i robotkonkurrencen World Robot Olympiad (WRO) var der igen i år succes til Danmark. Det danske hold i Open-kategorien for gymnasieelever vandt publikumsprisen for deres robot, der kan oversætte latinske bogstaver til runer og riste dem på papir. Holdets popularitet gjorde, at der i gennem hele arrangementet var kø for at se robotten.
For de universitetsstuderende i College-kategorien blev det til en tredje plads ud af 19 hold kun få point efter nummer to. Holdet består bl.a. af Rasmus Lunding Henriksen, studerende ved Institut for Datalogi, som ved sidste års WRO i Kuala Lumpur vandt sølv i Open-kategorien. Han tror, at den danske succes skyldes en kreativ tankegang.
- De danske hold kommer med noget helt uventet, som publikummet i Asien ikke forventer. Vi tænker på mange måder mere kreativt end konkurrenterne. Der er ikke langt fra det gale til det geniale, siger Rasmus Lunding Henriksen.
Studiemanager på Institut for Datalogi, Søren Poulsen mener også, at danskerne kan tilbyde en anderledes tilgang til robotbygningen.
- Hvor de asiatiske hold ofte bygger enkle og utrolig gode robotter, så bygger de danske deltagere f.eks. en ekstra arm på robotten, der har en innovativ feature. Den tankegang er populær både blandt dommere og publikum, siger han.
Udfordringerne er de samme både i Danmark og Asien
Ca. 200 hold deltog i finalen ud af de 20.000 hold, der på verdensplan har deltaget i de nationale kvalifikationsturneringer. Med så mange hold til finalerne, giver det muligheden for at møde andre dygtige unge med samme passion som en selv, fortæller Rasmus Lunding Henriksen.
- Vi lærer af de andre deltagere. Det er de samme udfordringer, vi har siddet med – bare på den anden side af jorden. På den måde kan vi sparre med hinanden og se, hvordan andre har løst de udfordringer, siger han.
Rasmus Lunding Henriksen og hans hold har siden hjemkomsten til Danmark oprettet en Facebook-gruppe sammen med hold fra bl.a. Ægypten og Taiwan.
- I gruppen deler vi vores ideer med hinanden. Det giver mulighed for at få input fra andre robot-entusiaster, siger han.
WRO kan engagere unge til at tage en it-uddannelse
Dansk Industri mener, at Danmark mangler it-specialister på højt niveau og peger på, at initiativer som WRO kan tiltrække og engagere flere unge til at tage en it-relateret uddannelse.
- Alle prognoser viser, at situationen ikke bliver forbedret i den nære fremtid. Regeringens indsats for at tiltrække flere unge til tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er for uambitiøs. Vi kan se at initiativer som WRO virker. Flere af de tidligere deltagere er i gang med en uddannelse som datalog, ingeniør eller lignende. Derfor bør man satse mere på it i folkeskolen og på f.eks. at gøre forsøgsfaget it i gymnasiet permanent og obligatorisk at udbyde, siger projektleder Birthe Ritter, DI ITEK, som er Dansk Industris branchefællesskab for it-, tele, elektronik og kommunikationsvirksomheder.
Søren Poulsener enig med Birthe Ritter.
- WRO bidrager til at studerende på ungdomsuddannelserne får en lærerig og inspirerende oplevelse med naturvidenskab og teknologi. Det hjælper uden tvivl til, at flere unge overvejer en it-relaterede uddannelse – som f.eks. datalogi på universitetet, siger han.
Rasmus Lunding Henriksen tror da også, at han havde været i forsvaret i dag, hvis det ikke havde været for deltagelsen i WRO.
Sponsorerne til de danske hold var i år Aarhus Universitet, Karl Pedersens og Hustrus Industrifond, Industriens Fond, Ole Kirks Fond, IT – Vest, Pitsco Education og DI ITEK.
Du kan læse mere om WRO på: www.wrodenmark.dk
College-holdets blog: http://aarhusrobotics.blogspot.dk/