• INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET
  • 14. Januar 2022 11-18

RobotOlympiaden 2021 afholdes på Institut for Datalogi, Aarhus Universitet fredag d. 14. Januar 2022 11-18.

Igen i år har vi pga. covid været nødt til at afholde den danske Robotolympiade seperat fra den internationale finale FIRST.Global. Vi håber at kunne genoptage den danske Robotolympiade som kvalifikationsturnering til FIRST.Global fra 2022.

Robotolympiaden 2021 - årets udfordringer

Robotolympiaden 2021 baserer sig bl.a. på robotplatformen microMaqueen. Konkurrencen vil være en robot-"mangekamp" med flere forskellige discpliner. Den vil være baseret på at deltagerne har på forhånd har arbejdet med følgende materialer:

Eksempler på discipliner i robot-"mangekampen":

• Robotkørsel på en bane
  • Fjernstyret droneflyvning på en bane
  • Programmering af Universal Robot robotarm
  • Fjernstyringskonkurrence (i lighed med sidste års konkurrence baseret på Rev Robotics robot)

Der gives point i hver disciplin og vi finder en samlet vinder samt nogle fine præmier.

I løbet af dagen vil holdene få mulighed for at træne og øve sig i de discipliner som ikke er kendt på forhånd.

Robotolympiaden - baggrund

Institut for Datalogi, Aarhus Universitet afholder hvert år den danske fagrelevante olympiade i robotteknologi for gymnasiale uddannelser.  Vinderen af den danske robot-olympiade deltager i FIRST Global Challenge verdensfinalen. Det er gratis for det vindende hold at deltage i verdensfinalen. BEMÆRK: Den internationale turnering er aflyst pga. COVID-19 i 2020 og 2021.

FIRST Global Challenge , er en international robotkonkurrence som hvert år arrangerer en finale med deltagelse af hold fra hele verden (i aldersgruppen 15-19 år).

Både i verdensfinalen og i den danske robot-olympiade benyttes en robot bygget ved hjælp af et robotbyggesæt fra REV Robotics . Robotten er programmeret enten i et blokprogrammeringsværktøj eller i et Java-baseret tekstprogrammeringsværktøj.

Kom i gang

Interesserede gymnasier/klasser/hold som kunne tænke sig at deltage i robot-olympiaden  kan gratis få tilsendt et REV Robotics byggesæt, som skolen kan beholde efter deltagelse i konkurrencen. Ved Den danske Robotolympiade på Institut for Datalogi udvælges det hold som skal afsted til verdensfinalen. Robot-olympiaden kommer til at bestå af en række typiske robotudfordringer f.eks. at finde vej i en labyrint og vinderen er det hold som samlet klarer sig bedst i robotudfordringerne.

Den danske kvalifikationsturnering vil være forskellig fra den internationale turnering og i højere grad rette sig mod integration af robotfagligheden i gymnasiefaglige aktiviteter. Samtidig vil de hold som tilmelder sig få tilbudt en række undervisningstilbud, som introducerer bredt til robotter og robotprogrammering. På den måde bliver holdene i stand til at øve sig i de robotudfordringer som bliver stillet i udvælgelseskonkurrencen. Undervisningen kan enten ske på skolen eller på Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

Robotter og robotudfordring

Båden danske robot-olympiade og ved den internationale turnering benyttes robotter fra REV Robotics. Ved den internationale konkurrence benyttes et sæt som kommer til at ligne 2018 FIRST GLOBAL COMPETITION KIT

Følg os på:

Undervisningsministeriet