Datalogi (Computer Science) handler om at udvikle og designe fremtidens IT-løsninger. Du lærer at skabe sikre, effektive og brugervenlige IT-systemer, og du får forståelse for, hvordan de gavner både samfundet og brugerne.
Datalogi er svært men også rigtig sjovt. Du vil blive udfordret på din logiske sans og dine systematiske evner. Et af datalogens vigtigste redskaber er matematikken som f.eks. bruges til at udvikle og forstå algoritmer og til at beskrive sikkerheden og effektiviteten af systemer. Teoretisk og praktisk programmering er en stor del af studiet (men der er intet krav om erfaring med programmering – du lærer det helt fra bunden), og du vil lære om Machine Learning og Big Data, kryptologi, programmeringssprog, kunstig intelligens (AI), algoritmer, og interaktionsdesign. Her kan du læse mere om de kurser du skal følge på første år af kandidatuddannelsen.
Når du har færdiggjort din uddannelse kan du kalde dig bachelor eller kandiat i datalogi. Den akademiske titel for en færdiguddannet kandidat er cand.scient. i Datalogi. På din ansættelseskontrakt vil der måske stå softwareudvikler, programmør, back-end developer, front-end developer eller systemanalytiker.
Dataloger arbejder ofte med design og udvikling af nye IT-systemer i mange forskellige brancher. Mange får job i private virksomheder som eksempelvis specialiserer sig inden Cyber security og sikkerhed, medicinsk teknologi, bank/fin-tech, grafik, og meget andet. Derudover har en del dataloger med succes startet egen virksomhed som f.eks. Kresten, der i 2019 solgte sin IT-virksomhed Humio for 2,4 mia. kroner.
Med en uddannelse i Datalogi bliver du en af Danmarks mest eftertragtede på jobmarkedet. Det vurderes at Danmark i 2030 vil mangle 19.000 højtuddannede IT-specialister som f.eks. dataloger – og der er allerede enorm efterspørgsel på studerende fra Institut for Datalogi. Stort set alle datalogistuderende kan underskrive en ansættelseskontrakt mens de skriver speciale eller umiddelbart efter specialet er afleveret – og ofte med høj startløn.
Der er også gode muligheder for at få et studierelevant job i en af de mange IT-virksomheder der ligger i nærheden af instituttet. Følg f.eks. med på vores jobwall på Facebook.
I tabellen kan du se, hvad en datalog kan forvente at tjene i startløn både som bachelor og kandidat. På Prosas hjemmeside kan du sammenligne lønniveauet med andre IT-uddannelser.
Vi mener dog ikke at løn er det eneste, der er vigtigt når du skal vælge dit job (ja, for dataloger kan faktisk vælge). Det vigtigste er at du kommer til at arbejde med noget du brænder for, og sammen med nogle du kan have det sjovt sammen med. Mange virksomheder – og især IT-virksomheder – har gode personalegoder og -forhold. Det kan vi f.eks. se når de besøger os til vores årlige karrieredag K-dag, hvor alle er velkomne til at deltage.
Startlønninger for privatansatte (Kilde: Prosa)
Dataloger har en af de højeste startlønninger. Listen herunder viser, hvad lønnen var i januar 2021 for medarbejdere med op til 2 års erhvervserfaring i hele landet (37 t./uge).
Nedre kvartil: 40.000
Median: 43.150
Øvre kvartil: 47.045
Gennemsnit: 43.365
Nedre kvartil: 43.609
Median: 48.807
Øvre kvartil: 54.205
Gennemsnit: 48.917