Aarhus Universitets segl

Mød Fie fra Systematic

Fie Hebsgaard Morell
Systems Engineer hos Systematic
Kandidat i Datalogi på Aarhus Universitet i 2015
 

Det bedste ved datalogi er, at det er så anvendelsesorienteret. At du kan omsætte det du lærer direkte i dit arbejdsliv - og bruger det du har lært. På den måde er datalogi et meget praktisk fag. Det betyder meget for mig, at jeg kan bruge de ting jeg lærte på studiet i virkeligheden. Min interesse for datalogi bunder egentlig i mit favoritfag matematik, som datalogi er nært forbundet med. Jeg havde matematik på A-niveau, og synes det er fedt fag: algebra, algoritmer og matematisk analyse. Det med at man kan bevise ting og finde frem til et facit med to streger under, er noget der appellerer til mig. Derfor valgte jeg at læse en bachelor i matematik på Aarhus Universitet.

Undervejs i min bachelor begyndte jeg at interessere i algoritmer og datastrukturer samt kryptografi og sikkerhed, som er den central del af datalogistudiet. Så for mig lå det lige for, at tage en kandidatgrad i datalogi som overbygning på min bachelor i matematik. Især fordi datalogi-uddannelsen er meget fleksibel, og du kan sammensætte den ud fra dine interesser. Jeg valgte at specialisere mig i kryptografi og IT-sikkerhed. Det er et område af datalogien, som fylder meget i samfundsdebatten med temaer som cyberkriminalitet og privatlivsbeskyttelse.

Miljøet på Institut for Datalogi er yderst spændende og inspirerende. Der afholdes mange studenterarrangementer, professorerne er meget synlige, underviserne er meget aktive og dygtige, og de studerende er aktive - og det smitter.

Fra studerende til Systems Engineer

I løbet af datalogistudiet var jeg på flere karrieremesser, som f.eks. K-dag. Her gik det op for mig, hvor stor efterspørgsel der er på dataloger og IT-folk. Virksomhederne står næsten i kø for at rekruttere en.

Som nyuddannet er der mange ting du ikke ved. Men fordi du har lært metoderne på datalogistudiet, kommer du lynhurtigt ind i hverdagen og opgaverne. Som Systems Engineer hos Systematic har jeg mange forskellige opgaver. Lige nu arbejder jeg i et stort team med udviklingen af det nye danske bibliotekssystem. Man tænker måske ikke over det, men der er rigtig mange restriktioner, der skal opfyldes i forhold til for eksempel privatlivsbeskyttelse, når man låner en bog på biblioteket. Det er en kæmpe udviklingsopgave, og det har været fedt at være med til at starte projektet op, og finde de bedst mulige løsninger til systemet. Samtidig er det en opgave, hvor man samarbejder med både softwarearkitekter, projektledere og designere.

Jeg synes det er fantastisk at arbejde i en stor international virksomhed, fordi det giver mig mulighed for at arbejde med it-sikkerhed i mange forskellige brancher - f.eks. forsvar eller sundhed. Men det gør også at jeg kan styre min karriere i en anden retning, hvis jeg pludselig får lyst til det – og på den måde holder jeg en masse døre åbne.

I IT-branchen får man ofte klar besked i forhold til hvordan du kan forbedre dig inden for et bestemt område eller opgave. Det betyder, at jeg har mulighed for at udvikle mig både fagligt og personligt. Og dét er fedt!

Flere kvinder skulle vælge en IT-uddannelse

Selvom der ikke er nær så mange kvinder, som mænd der læser datalogi, skal man ikke lade sig afskrække. Det er nemlig rigtig godt, at flere kvinder beslutter sig til at gå datalogivejen. Fordi selvom mænd og kvinder har den samme faglighed, giver det en anden dynamik på studiet og arbejdspladsen, fordi vi tilgår og løser opgaver på vidt forskellige måder.

Som kvinde, oplever jeg, at vi er dygtige til at holde mange bolde i luften. Vi har som regel gode lederegenskaber, har styr på tingene, og kvinder er ofte bedre til at spørge, hvis det er nødvendigt. I forbindelse med udvikling af komplekse softwareløsninger er det vigtigt, at nogen tør stille spørgsmål. Jeg oplever, at vi kvinder er særligt kompetente til at tænke i helheder og inddrage alle aspekter, og det er særligt vigtigt i en branche, der konstant arbejder med designs, tests og løsninger.

Jeg håber og tror at flere kvinder i fremtiden vil vælge en uddannelse inden for IT, for de har meget at tilføre en spændende og innovativ branche.

"I løbet af studiet var jeg på flere karrieremesser. Her gik det op for mig, hvor stor efterspørgsel der er på dataloger og it-folk. Virksomhederne står næsten i kø for at rekruttere en."

- Fie Hebsgaard Morell