Nikoline Vinkel, 31 år
Softwareudvikler hos Cryptomathic
Kandidat i Datalogi fra Aarhus Universitet, 2012
Allerede ved indgangen til Cryptomathic i Jægergårdsgade i det centrale Aarhus bliver det tydeligt, at sikkerhedsniveauet er ekstremt højt. Alt er hermetisk lukket, og der er kun adgang for gæster med en aftale. Heldigvis lukker Nikoline Vinkel os ind for at fortælle om sit job og sin uddannelse som datalog.
Nikoline, der stammer Grenaa blev kandidat i datalogi i slutningen af 2012 og har siden 2013 arbejdet som softwareudvikler hos Cryptomathic. Nikoline arbejder med at udvikle avancerede og sikre softwareløsninger for banker og internationale kreditkortbureauer. Et område, hvor danske selskaber, herunder Cryptomathic, er langt fremme globalt.
- Jeg er i dag yderst privilegeret, og for mig har det faglige altid været det altafgørende. I dag har jeg eksempelvis endelig løst et problem, som vi har knoklet med længe. Jeg har fået noget til at virke efter at have gravet i problemet over lang tid. Jeg har brugt lang tid på at teste alle tænkelige løsninger, og i dag lykkedes det. Jeg havde bare glemt at skrive "+4" et enkelt sted.
Nikoline Vinkel synes, at flere kvinder burde interessere sig for datalogi, fordi ”kvinder gør en stor forskel i branchen. Vi tænker anderledes, og jeg oplever det blandt andet, når jeg er vikar for min projektleder her på Cryptomathic. Det er tydeligt, at jeg er god til at skabe overblik, jeg fokuserer på de overordnede problemer, og jeg synes helt klart, det vil være godt, hvis det lykkes at trække flere kvinder ind i faget. Vi er jo trods alt halvdelen af befolkningen, og det må også gerne præge vores fag og vores branche
- Jeg valgte at læse Datalogi for at blive klogere, og på grund af det høje faglige niveau og de superdygtige mennesker, der alle brænder for deres fag. Jeg anede ikke noget om faget, før min mor en dag, da jeg var ved at være færdig i gymnasiet, fortalte, at hun havde læst, at Google manglede dataloger. Det, syntes jeg, lød spændende, og jeg var allerede klar over, at jeg skulle arbejde inden for det naturfaglige område og gerne noget med matematik. Senere samme år kom jeg i studiepraktik på Institut for Datalogi, og der blev jeg for alvor overbevist om, at det var noget for mig.
Nikoline overvejede at søge ind på musikkonservatoriet eller matematik, men hun droppede begge dele, da hun erkendte, at det ville føre til et job som gymnasielærer, og det ønskede hun ikke.
- Jeg var den eneste kvinde på mit hold på datalogi. Efter den første uge fik jeg selskab af en thailandsk kvinde, men hun forsvandt efter nogle få uger. Jeg kan huske, at vi på mit hold havde et kampråb, som hed: Vi er nørderne fra DAT 1, og vi har pigen, det er fedt. Der er kommet lidt flere kvinder på studiet, og det er godt.
Nikoline Vinkel opfatter sig selv som en nørd.
- Ja, jeg er en nørd. Jeg kan noget, jeg er dygtig, og jeg er med til at skabe løsninger, der ikke findes, og som gør en stor forskel. Jeg strikker også, det er også lidt nørdet, og jeg er med i en strikkeklub med fire andre dataloger og en enkelt fysiker. Det er godt med noget østrogen en gang imellem, og vi har foreløbig strikket sammen i otte år. Min kæreste er også nørd. Han er interesseret i musik og har en stor passion med musikgrej.
Nikoline er sikker på, hun altid har været passioneret og målrettet. Hendes klassekammerater i gymnasiet skrev i studenterhuen, at ”Nikoline bliver computernørd”. Og det var jo ikke helt forkert.
- Jeg har været med til at lave it-camp for piger, for det kræver noget særligt at engagere kvinder i IT. Jeg vil gerne understrege, at kvinder klarer sig lige så godt som mænd, ja nogle vil endda sige bedre. Det mest positive ved datalogistudiet er, at vi efter uddannelsen har frit valg i alle brancher. Lego, B&O, medicin, finans, vindmøller, alle brancher efterspørger dataloger, og it spiller i dag en afgørende rolle i alle virksomheder. Alt er muligt. Alle skal bruge it på højt niveau, og for mig var det vigtigt, at jeg var stensikker på at få et spændende job med en god løn og gode arbejdsvilkår.
Nikoline fremhæver den store faglige tilfredsstillelse ved at forstå en problemstilling, sætte sig ind i en proces og skabe den nødvendige løsning.
- Det er vildt at være med til at skabe noget, der ikke findes, siger hun med et bredt smil.
"Det er vildt at være med til at skabe noget, der ikke findes."