Aarhus Universitets segl

Mød Ganesh fra RetinaLyze

Ganesh Ram, 26 år
Kommerciel Direktør og medstifter af iværksættervirksomheden RetinaLyze
Kandidat i IT-Produktudvikling på Aarhus Universitet i 2015

Jeg har altid interesseret mig for teknologi og har rodet med computere siden jeg var helt lille.

Jeg kunne godt lide fysik og matematik og troede egentlig at jeg skulle læse nanofysik. På gymnasiet havde jeg flere studiejob inden for salg, support og kundekontakt og det gik op for mig, at jeg gerne ville arbejde med noget praktisk der samtidig havde en menneskelig dimension. IT-Produktudvikling sammenfattede alle de ønsker jeg havde til en videregående uddannelse, fordi den på én gang favnede samspillet mellem IT, teknologi og mennesker. IT-Produktudvikling er en bred og tværfaglig uddannelse, men det er også dens største styrke. Du lærer ikke kun om programmering, design og software, men også være bindeled mellem sælgere, designere, udviklere og programmører- fagligheder som tænker, prioriterer og tager beslutninger på hver deres unikke måde.

Studerende og iværksætter

RetinaLyze er bygget op omkring en softwarealgoritme og kunstig intelligens, der gør det muligt at screene patienters øjne og nethinder og udregne risiko og indikation for at personen udvikler en øjensygdom. Værktøjet kan anvendes af ikke-specialister i øjensygdomme som klinikassistenter, sygeplejesker og ikke mindst optikere som vi har et bredt samarbejde med. Så ved at sænke prisen og indgangsbarrieren for at udføre øjenscreeninger, gør vi dem bredt tilgængelige og hjælper med at redde folks syn.

Jeg var stadig studerende på IT-Produktudvikling, da vi stiftede RetinaLyze i december 2013. Det parallelle forløb med studie og opstart af virksomheden betød, at den måde vi udviklede, markedsførte og solgte RetinaLyze på, hele tiden udviklede sig. Det var sjovt, fordi at den viden jeg fik på studiet skulle omsættes i en rigtig virksomhed med sin egen forretningsmodel. RetinaLyze var ikke bare et studieprojekt, men en rigtig virksomhed, som skulle ud og stå på egne ben efter studiet, fordi den skulle være mit levebrød. Samtidig var det spændende at anvende det vi lærte om programmering, fysisk design og forretningsforståelse virkeligheden med opstart af en virksomhed.  

140.000 øjenscreeninger

Når du er iværksætter, har du rigtig mange kasketter på og skal sætte dig ind i mange ting på én gang. Du kommer helt ned i maskinrummet og skal ikke kun udvikle, producere og sælge, men også tage dig af en masse praktiske og administrative ting såsom skat, CVR-nummer, jura, osv.  Men den del skal også være på plads, for at virksomheden fungerer. Og for mig er det meget sjovere og motiverende at arbejde med alle de her ting på en gang. Jeg lærer alle dele af RetinaLyze at kende og kan derfor rykke på opgaver med det samme. Det er nok den største forskel på at være iværksætter og at være ansat i en stor virksomhed, hvor du i mange tilfælde har nogle meget fasttømrede og veldefinerede arbejdsopgaver.

Det der driver mig som iværksætter, er friheden til at tilrettelægge og prioritere mine opgaver, som jeg har lyst til. Jeg udvikler mig helt vildt personligt, samtidig med at jeg får afløb for en skabertrang til at udvikle noget, der giver mening for andre. Jeg har svært ved at motivere mig selv i en arbejdsopgave, hvis jeg ikke selv kan se meningen med den. Derfor er det ret fantastisk at gå på arbejde hver dag med viden om, at vi med RetinaLyze har skabt et produkt, der gør en forskel for en masse mennesker. Alene i Danmark har vi indtil videre udført øjenscreeninger på over 140.000 klienter og reddet synet eller forebygget blindhed for over 6.200 mennesker. Det gør, at jeg føler, at jeg gør en forskel. Og gør mig glad for at gå på arbejde.

"IT-Produktudvikling er en bred og tværfaglig uddannelse der favner samspillet mellem IT, teknologi og mennesker."
 

- Ganesh Ram