I sidste uge inviterede Institut for Datalogi 13 europæiske topstuderende fra lande som Tjekkiet, Portugal, Rumænien og Tyskland til Danmark. Alle er interesseret i at tage en kandidatgrad i datalog i udlandet, og Aarhus er en favorit for de besøgende. Besøget er sponsoreret af Institut for Datalogi og Destination AARhus - et netværk af 13 store virksomheder i Aarhus, som alle oplever en stor mangel på it-specialister.
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har en særlig interesse i at tiltrække flere internationale studerende for at få sammensætningen af de studerende til bedre at matche instituttets internationale forskerstab. Instituttet konkurrerer dog med mange andre universiteter om disse topstuderende. For anden gang arrangerede instituttet et besøg for potentielle internationale studerende. Under besøget får eleverne en grundig introduktion til instituttet, læreplanen og Aarhus Universitet, desuden får oplevet byen og møder hinanden samt den lokale it-industri.
"Da vi så effekten af besøget sidste år, var vi ikke i tvivl om, at vi gerne gentage dette for at vise disse lovende unge mennesker, at Aarhus er en levende by og at vi står i spidsen for forskning inden for datalogi. Vi er meget glade for, at den lokale it-industri igen vil støtte dette besøg ", siger en af arrangørerne Søren Poulsen fra Institut for Datalogi.
Hvorfor Aarhus?
Der er to primære årsager til, hvorfor de internationale studerende har valgt at ansøge ved Aarhus Universitet. Det første anbefalinger fra venner og vejledere, der roser Aarhus som by, men også instituttet som et af de bedste steder at studere datalogi. Ilona Benko fra Kroatien forklarer; ”Jeg er meget interesseret i at studere kryptografi, og min mentor anbefalede mig at søge ved Aarhus Universitet, da nogle af de bedste forskere inden for kryptografi arbejder her”. Derudover har mange af de studerende fundet Aarhus Universitet på internationale ranglister.
IT-branchen støtter besøget
Det er ingen hemmelighed, at der generelt er stor efterspørgsel efter højtuddannet arbejdskraft i den danske it-industri, der med glæde støttede og sponsorerede besøget.
"Som repræsentant for industrien mener jeg, at det er meget vigtigt at støtte det arbejde, som Institut for Datalogi har sat i gang for at tiltrække internationale it-studerende. Vi har oplevet en øget mangel på it-kompetencer på tværs af virksomhederne i Destination AARhus. Disse internationale studerende er mulige nye medarbejdere, og derfor synes jeg det er vigtigt at vi fortælle dem om it-branchen i Aarhus og omegn ", siger Mogens Qvist Frandsen, Chief HR Business Partner for CIO og chef for digital transformation hos Grundfos.
Under besøget mødtes de internationale studerende med Danske Bank, Terma, Kamstrup, Grundfos, Salling Group og Systematic – alle medlemsvirksomheder i Destination AARhus - for at lære mere om mulighederne for internationale i Aarhus. Patrick Lewandowski og Max Scheid fra Tyskland var meget overraskede over den entusiasme virksomhederne viste for potentielt nye medarbejdere, hvilket de ikke kunne genkende fra deres hjembyer. En anden besøgende brugte endda besøget til at arrangeret en jobsamtale.
"Min eneste bekymring, før jeg kom til Aarhus, var, om jeg kunne finde et studiejob. Nu har jeg allerede en jobsamtale med Danske Bank, og jeg kan se, at der er mange forskellige muligheder. Jeg glæder mig meget til at komme til Danmark ", siger Mia Simunic fra Kroatien.
De studerende har stadig få dage, før de skal bestemme, hvor i verden de vil læse deres kandidatuddannelse. Vi håber, at mange af dem vender tilbage til Aarhus i august.
FAKTA
I 2018 havde Institut for Datalogi en stor stigning i internationale (europæiske) ansøgninger. Af 90 ansøgere blev 25 tilbudt studieplads og modtog således en invitation til at besøge Aarhus Universitet. På grund af eksamener kunne en del ikke deltage, men 13 accepterede dette tilbud. Besøget havde to fulde dages program med fokus på studieliv og karrieremuligheder i Aarhus. Besøget er sponsoreret af Institut for Datalogi, Aarhus Universitet og Destination AARhus. For mere information om besøget, se cs.au.dk/visit2018