Aarhus Universitets segl

PhD studerende og assisterende landsholdstræner

Adam Blatchley Hansen læser en PhD i kryptografi og er assisterende landstræner for det danske cyberlandshold. I sin rolle som landsholdstræner trækker Adam på sin uddannelse i datalogi og sine mange erfaringer som deltager og organisator i både nationale og internationale cyber security konkurrencer.

Samarbejde og koordinering er nogle af de vigtigste ting når Det Danske Cyberlandshold løser opgaver i internationale konkurrencer. ”Som team er det vigtigt at man har overblik over alles spidskompetencer, og hvilke (del)opgaver alle på holdet er i gang med - ellers kan man aldrig nå i mål. Det er især når man rammer slutspillet, og der ofte kun er svære opgaver tilbage at det er vigtigt alle holder hovedet koldt. Det er blandt andet nogle af de ting jeg har fokus på, når jeg træner med holdet,” fortæller assisterende landstræner på Det Danske Cyberlandshold Adam Blatchley Hansen.

Til daglig læser Adam en PhD i datalogi med specialisering i kryptografi på Aarhus Universitet og i fritiden er han en central del af det skandinaviske hackerhold ’Kalmarunionen’ som deltager i konkurrencer i hele verden, og var kaptajn for det store nordiske superhold `Norsecode` ved Defcon Finals i 2021. Denne blanding af både teoretisk specialisering i cybersecurity og praktisk viden omkring Capture The Flag (CTF) konkurrencer blev Adams vej ind på cyberlandsholdet.

”Jeg har deltaget i rigtig mange konkurrencer og er efterhånden godt kendt i det danske CTF-miljø. I 2021 blev jeg inviteret til at afholde en coachingdag for cyberlandsholdet omkring kryptografi, hvilket jeg specialiserer mig i via min PhD-uddannelse. Efterfølgende henvendte landstræner Jens Myrup sig for at tilbyde mig en plads som assisterende landstræner,” forklarer Adam om sin indgang til Cyberlandsholdet, hvor han i tre år er hyret som assisterende landstræner, men også bidrager til udviklingen af cyberlandsholdet via en plads i styregruppen hos ECSC, og som medlem af dommerkommiteen til De Danske Cybermesterskaber. Dermed er Aarhus Universitet for første gang med som officiel partner på Det Danske Cyberlandshold, hvilket består af 10 unge talenter (mellem 15 og 25 år) fra hele landet, der er udvalgt gennem De Danske Cybermesterskaber, som finder sted hvert forår.

”Cyberlandsholdet er oprettet for at Danmark kan deltage i de europæiske mesterskaber, men det er også med til at skabe opmærksomhed om it-sikkerhed blandt unge. Hvert år er der flere og flere som deltager i de indledende runder af De Danske Cybermesterskaber og det er positivt at flere unge får øjnene op for det vigtige og spændende felt it-sikkerhed er,” siger Adam.

Cybersikkerhed har faktisk aldrig været vigtigere, da Danmark - ifølge Center for Cybersikkerhed - i øjeblikket oplever et meget højt niveau af cybertrusler. Derfor er der behov for flere eksperter til at beskytte danske virksomheder og offentlige institutioner mod hackerangreb, for at undgå at disse kan tvinges til at lukke ned, som 7-Eleven for nyligt gjorde grundet et hackerangreb.

Adam har en særdeles aktiv rolle på cyberlandsholdet. Det er f.eks. ham (sammen med sine kolleger fra Crypto-Gruppen på AU) der har udviklet de opgaver som omhandlede kryptografi i De Danske Cybermesterskaber, hvor næsten 800 deltagere dystede om de 10 eftertragtede pladser, som i dag udgør cyberlandsholdet. Desuden deltager han i træningslejre med cyberlandsholdet, hvor han gør dem endnu dygtigere på kryptografi, men han bidrager også med sin store viden omkring deltagelse i CTF’er - altså hvordan man praktisk får et hold til at performe bedst, og koordinere holdets kompetencer i forhold til de stillede opgaver.

European Cyber Security Challenge (EM i it-sikkerhed)

Lige nu arbejder cyberlandsholdet hen imod European Cyber Security Challenge, der foregår i Wien fra 13. – 16. september. Cyberlandshold fra 27 lande vil konkurrere om titlen som europamester i cyber-sikkerhed. Det er selvfølgelig tophemmeligt, hvad de skal dyste i, men tidligere har cyberlandsholdene fået testet deres evner inden for blandt andet reverse engineering, network sniffing, protokolanalyse, programmering, kryptologi, netværkssikkerhed og mobilsikkerhed. Sidste år endte Danmark på en flot femte plads, og der er forhåbninger om igen i år at få en flot placering.

Når cyberlandsholdet drager til Wien skal Adam og de andre to landstrænere selvfølgelig med. Men det bliver kun på sidelinjen, da holdet ikke må få hjælp i løbet af konkurrencen. ”Det bliver nok lidt hårdt at stå og kigge på uden at kunne hjælpe – især hvis holdet bliver presset. Men vi har trænet dem i alle mulige tænkelige situationer, så jeg er sikker på de er klar, og vil gøre det rigtig godt,” afslutter Adam.