Aarhus Universitets segl

Stines unikke tastatur: Fra studiemæssig krise til skræddersyet løsning

Da Stine Havgaard Hansen, datalogistuderende på 4. semester, i efteråret stod over for beslutningen om at måtte sygemelde sig eller endda droppe ud af sit studie, så fremtiden usikker ud. Efter flere skulderoperationer var hun nødt til at undgå at bruge sin højre arm, hvilket gjorde det nærmest umuligt at programmere med et almindeligt tastatur. Men takket være en hjælpsom underviser, en idérig medstuderende og et stærkt fællesskab på Institut for Datalogi fandt hun en løsning, der gjorde det muligt at fortsætte sin uddannelse.

Det var Stines underviser Clemens Nylandsted Klokmose der først satte gang i processen, efter hun havde delt sin problematik med ham. Han delte Stines udfordring på en intern gruppe og både studerende og forskere bød ind med mulige løsninger. En af dem, der reagerede, var Joakim Rosenfeldt Pedersen, der læser IT-Produktudvikling, som tilbød at bygge et speciallavet én-hånds-tastatur til Stine, baseret på en eksisterende open-sourcemodel.

Et projekt med stor betydning

"Jeg så opslaget i vores Facebook-gruppe og kunne med det samme se, at det var noget, jeg kunne hjælpe med. Jeg har tidligere bygget ergonomiske tastaturer i min fritid og syntes, det var en spændende udfordring at udvikle en løsning, der kunne hjælpe en medstuderende i en svær situation," fortæller Joakim.

Joakim tog udfordringen op og brugte sin viden fra IT-Produktudvikling til at fremstille et funktionelt tastatur, der passer til Stines behov. Projektet krævede teknisk knowhow, komponenter bestilt hjem fra Australien og et tæt samarbejde mellem ham og Stine. Selve samlingen af tastaturet tog kun en times arbejde, men Joakim og Stine har efterfølgende arbejdet videre med at tilpasse opsætningen og funktionerne, så det bedst muligt understøtter hendes programmeringsarbejde.

Stærkt fællesskab

"Det gik ret hurtigt, efter vi fik delene hjem. Joakim brugte nogle timer på at samle og tilpasse det, og nu har jeg en løsning, der fungerer for mig," siger Stine.

For Stine har oplevelsen ikke bare betydet, at hun kan fortsætte sine studier – den har også bekræftet, hvor stærkt fællesskabet på instituttet er.

"Det er virkelig rart at være studerende på Institut for Datalogi. Hvis man har brug for hjælp, så er der altid nogen, der tager sig tid til at lytte og finde en løsning. Da Clemens delte mit problem, var der flere, der straks begyndte at komme med idéer. Og Joakim tilbød frivilligt at bygge tastaturet – selvom vi slet ikke kender hinanden. Det viser virkelig, hvor fantastisk et sted det er at studere," fortæller hun.

Hun fremhæver også den støtte, hun har fået fra sine medstuderende:

"Jeg har en rigtig god studiegruppe og et stærkt netværk på studiet, som hjælper mig. Det gør en kæmpe forskel. Det betyder meget at være et sted, hvor man aldrig står alene med en udfordring."

 

Teknologi, der gør en forskel

Joakim ser også projektet som en vigtig erfaring, der viser, hvordan teknologi kan gøre en konkret forskel i menneskers liv.

"Det har været vildt fedt at se, hvordan noget så simpelt som et tilpasset tastatur kan have så stor betydning. Og det er fantastisk, at vi med open source-teknologi og en smule teknisk snilde kan skabe løsninger, der ellers ville koste mange tusinde kroner. Dette keyboard har kun kostet omkring 500 kr. i materialer, men for Stine betyder det, at hun kan fortsætte sin uddannelse," siger han.

Det specialdesignede tastatur har ikke kun gjort det muligt for Stine at fortsætte sine studier – det har også åbnet hendes øjne for, hvordan teknologi kan tilpasses for at gøre hverdagen lettere for mennesker med særlige behov.

"Jeg er virkelig taknemmelig for al den hjælp, jeg har fået som betyder, at jeg kan fortsætte på studiet. Keyboardet har ikke kun givet mig en praktisk løsning, men har også været med til at genoplive min glæde ved studierne. Jeg føler mig ikke længere begrænset af mine fysiske udfordringer, men ser nu mulighederne i stedet," afslutter hun.