Aarhus Universitets segl

Lars Arge tildelt æresdoktorgrad ved TU Eindhoven

Torsdag den 20 April tildeles Professor Lars Arge fra Aarhus Universitet en æredoktorgrad ved TU Eindhoven

[Translate to Dansk:] Photo: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke

Hvert år uddeler Technical University Eindhoven (TU/e) én æresdoktorgrad. I år tildeles graden Lars Arge, som er professor i datalogi ved Aarhus Universitet og centerleder from Danmarks Grundforskningsfond's Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO). Det er kun anden gang en dansker tildeles en æresdoktorgrad fra TU/e. Den først var Professor Jens K. Nørskov fra Stanford University i 2006.

I motivationen for tildelingen af æresdoktorgraden fremhæver doktorgrads komiteen Lars Arge's fremragende resultater i det teoretiske grundlag for I/O-effektive algoritmer, hvilket har gjort ham til en ledende ekspert i verden, samt han arbejde med at skabe gode rammer for fundamental big-data forskning og dens anvendelsesmuligheder.

"Jeg er naturligvis meget stolt og beæret over at modtage denne anerkendelse, og ser frem til at fortsætte mit stærke samarbejde med forsker i Eindhoven," siger Lars Arge.

Efter tildelingen af graden ved en ceremoni  den 20 April i Eindhoven, arrangere data Science Center Eindhoven (DSC/e) ved TU/e den 21 April et symposium til ære for Lars Arge. Ved symposiet vil tre prominente forskere fra DSC/e forlæse om noget af den forskning der foregår ved DSC/e, hvorefter Lars Arge vil give en forelæsning om sit arbejde.

Om Lars Arge

Lars Arge's primære forskningsinteresser ligger inden for algoritmer og datastrukturer, med fokus på I/O-effektive algoritmer til løsninger at problemer der involverer massive datasæt (big data).

Lars Arge opnåede sin ph.d.-grad fra Aarhus Universitet i 1996, og var efterfølgende ansat på Duke University i USA, indtil han i 2004 vendte tilbage til Danmark. Siden 2007 har han været centerleder for Danmarks Grundforskningsfond's Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO). Lars Arge har modtaget EliteForsk prisen, er udnævnt til Fellow of the Association of Computing Machinery, og er medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Akademiet for de Teknisk Videnskaber. Han har siden november 2016 været Generalsekretær for Videnskabernes Selskab, og siden 1 Januar 2017 formand for Det Frie Forskningsråd, Natur og Univers.

Ud over sin videnskabelige karriere er Lars Arge medstifter og bestyrelsesformand for virksomheden Scalable Algorithmics (SCALGO), der specialiserer sig i software og service i forbindelse med effektiv håndtering af massive terrændata, specielt i forbindelse med vurdering af oversvømmelsesrisiko.