Det er med stor sorg, at vi har modtaget beskeden om, at lektor Niels Olof Bouvin gik bort fredag den 28. marts 2025, kun 54 år gammel.
Niels Olof var meget åben om, at han led af den arvelige sygdom Marfan Syndrom, som påvirker kroppens bindevæv, der er vitalt for organer som øjne og hjerte. Siden barndommen havde han fået at vide, at der var mange ting, han ikke kunne gøre på grund af sin sygdom, og at han ville dø ung. Men han kæmpede for at overvinde sin korte forventede levetid, og fandt sin egen vej i livet. Hver fødselsdag fejrede han som en ny sejr og postede på Facebook: "I am Still Not Dead." Den 19. februar i år lavede han desværre dette opslag for sidste gang.
For to uger siden underviste og afholdt Niels Olof eksaminer, som han elskede at gøre. Men for en uge siden fik han en alvorlig infektion i sin kunstige hjerteklap. Den eneste mulighed var en kompliceret og mange timer lang åben hjerteoperation. Desværre gik han bort efter operationen. Hans død er et stort tab for Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet, men også for os some kolleger, der har nydt godt af hans unikke humor og sociale engagement.
Niels Olof modtog sin kandidatgrad (1996) under vejledning fra Susanne Bødker og sin ph.d.-grad (2001) med mig som vejleder fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Han er kendt for sit arbejde indenforopen hypermedia services til World Wide Web, der giver brugere mulighed for frit at annotere og linke til og fra vilkårlige websider. Dette var hovedemnet for hans ph.d.-afhandling, hvilket han fortsatte med at arbejde på som adjunkt fra 2000. Dette arbejde gjorde ham til medvinder af Douglas Engelbart Best Paper Award ved ACM Hypertext i 1997 og 2006. Han blev lektor i 2004, og hans forskningsinteresse skiftede mod software til mindre enheder (det vi i dag kender som IoT og Edge). I 2006 modtog han en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forske i peer-to-peer computing med små enheder. Her udviklede han idéen om "cyber-foraging", hvor mindre enheder dynamisk kan udnytte computerkraft fra kraftigere enheder via nærliggende peer-to-peer-forbindelser. Denne forskning førte til hans interesse for softwareudvikling til ubiquitous computing, interaktive rum og senere computational thinking-enheder til læring i grundskolen og gymnasiet.
Niels Olofs store passion var undervisning. I mange år underviste han i Computerarkitektur og Pervasive Computing på IT-Produktudvikling. Han eksperimenterede gerne med undervisningsmetoder og var den første underviser på instituttet, der konsekvent optog sine forelæsninger og gjorde dem tilgængelige online – længe før Covid-19. Han var også en af de første til at udvikle undervisningsmetoder, der inddrager generativ AI som et legitimt værktøj til kodning.
Niels Olof modtog Årets Underviser-prisen i 2015 på Institut for Datalogi og Fakultetets Undervisningspris i 2016. I de senere år fokuserede hans undervisning på software til små enheder på bachelorniveau (“The Web of Things”) og kandidatniveau (“Building the Internet of Things with P2P and Cloud Computing”). Disse kurser var ekstremt populære blandt vores studerende, og han havde ofte lange køer af studerende uden for sit kontor for at få vejledning.
Hans popularitet som vejleder var enorm, og siden 2003 har han vejledt imponerende 125 kandidater, 50 bachelorer og 3 ph.d.-studerende. Faktisk har han vejledt 5 % af de 2.440 kandidatstuderende, der er uddannet fra vores institut siden 1970. Dette er en helt enestående og mindeværdig indsats for instituttets undervisning.
Personligt har jeg som hans ph.d.-vejleder altid nydt hans farverige personlighed. Hver dag en ny T-shirt med en sjov besked, en japansk anime-figur eller endda en pony fra My Little Pony, som han var stor fan af. Til fester dukkede han ofte op i enten en helt hvid eller sort habit med slips. Han havde altid en morsom, typisk ironisk kommentar til aktuelle teknologiske eller politiske debatter. Og hvis vi diskuterede litteratur, film eller undergrundsmusik, kunne han trække på et imponerende bagkatalog af referencer, som var helt ukendte for mig. Af de mere kendte referencer fortalte han, at han havde læst hele Tolkiens "Ringenes Herre" flere gange. Han citerede ofte lange passager fra litteratur eller film som en del af en diskussion. Hans passion for litteratur blev illustreret i hans e-mailsignatur, der indeholdt et citat af Thomas à Kempis på latin:
"In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angulo cum libro."
(Overalt har jeg søgt fred og ikke fundet den, undtagen i et hjørne med en bog.)
Hans kontor var en oplevelse i sig selv med masser af tegneserieplakater, computere, ponyfigurer, hi-fi-udstyr og små computerenheder. Ved en "tour de office"-begivenhed for år tilbage dekorerede han sin dør som en regnbue med post-it-sedler – en udsmykning, der har holdt i årevis. Billedet nedenfor viser hans halvt åbne dør med Niels Olof siddende ved sit skrivebord – et syn, vi kolleger ofte mødte fra tidlig morgen til sen eftermiddag. Vi vil alle savne dette og de samtaler, det ofte førte til!
På vegne af instituttets medarbejdere vil jeg gerne udtrykke en sidste varm tak til Niels Olof Bouvin for hans uvurderlige bidrag til instituttet, især gennem hans enestående undervisning og vejledning.
Vores varmeste tanker går til Niels Olofs familie: en bror, to søstre, to nevøer og fire niecer. Hans familie fortalte, at han var meget mere end en bror og en onkel – han var et dybt hengivet familiemenneske, kendt for sin varme, sin skarpe humor og sin bemærkelsesværdige intelligens. Han vil blive savnet dybt som kollega og ven på instituttet.
Kaj Grønbæk, Institutleder, Professor
Bisættelsen finder sted fredag den 4. april kl. 11:30 i Vestre Store Kapel i Aarhus.