Opgaven består dels af et mindre hypermedie-designprojekt og dels af en rapport med beskrivelse af og refleksioner over udvalgte aspekter af det valgte projekt. Valg af emne for projektet samt værktøjer til gennemførelse af projektet er frit, men skal godkendes af underviseren. Designprojektet bør fokusere på et specifikt emneområde, hvor der f.eks.:
Projektet kan også bringe begge disse aspekter i spil. Projektet skal have et ikke-trivielt omfang, som giver anledning til at et udvalg af hypermedie-mekanismer som f.eks.:
kommer i anvendelse.
Designopgaven bør beskrive en vision (et designforslag) begrundet i det valgte problemområde eller et specifikt anvendelseområde, samt omfatte en konkret prototype på en nærmere afgrænset del af visionens realisering.
Besvarelsen af eksamensopgaven skal være skrevet med tekstbehandling, så den kan publiceres på WWW, og holde sig indenfor omfangsbegrænsningen i studieordningen samt muliggøre en utvetydig identifikation af hvor nedenstående spørgsmål er behandlet. Derudover er der ingen krav til fremstillingsformen. I behandlingen af det enkelte spørgsmål kan der henvises til besvarelsen af andre spørgsmål, til diverse bilagsmateriale og til web-sider med jeres design. Henvisninger skal angives præcist med URL, bilagsnr., sidenr., figurnr., etc.
For alle spørgsmålene gælder, at der skal argumenteres for de foretagne valg og konklusioner, og der bør laves præcise litteraturreferencer, hvor det er relevant.
Besvarelsen kan vedlægges bilag, der dokumenterer det valgte problemområde og de hypermedieløsninger, som I foreslår. Siderne skal være nummererede, og der skal være en indholdsfortegnelse, der også omfatter bilag.
Opgaven er offentliggjort på hypermedie-kursets web-sider torsdag den 9.12.1999 kl. 11.00. Besvarelsen afleveres til Ruth Sørensen, Åbogade 34, stuen i 3 (tre) eksemplarer senest fredag den 7.1.2000 klokken 12.00. For DTU studerende accepteres en elektronisk aflevering (til ruth@multimedia.au.dk) fredag d. 7.1.2000 kl. 12.00, kopiering foretages så i Århus.
I tillæg til papirudgaven, bedes I registrere en URL, der indeholder de dele af jeres besvarelse, der kan oversættes til Web-formater, som opgave 9 på Hypermediekursets webside. Skriv i bemærkningsfeltet om opgaven må publiceres til andre, og hvis dette er tilfældet, så vælg en URL, der kan overleve i mindst ét år.
Besvarelsen af opgaven skal starte med en forside med flg. indhold:
Endvidere skal der indledes med et kort resumé (ca. 1/3 side) af besvarelsens emne og hovedkonklusioner.
Hvis I ønsker at gøre bemærkninger om arbejdsdelingen i gruppen i forbindelse med projektet, bedes disse angivet umiddelbart efter resuméet.
Dernæst behandles følgende to hovedspørgsmål:
Beskriv og diskutér det valgte anvendelsesområde/problemområde samt jeres design.
a) Beskrivelsen kan bl.a. indeholde:
b) Diskussionen bør bl.a. indeholde:
Reflektér over jeres arbejde med det valgte anvendelsesområde/problemområde samt jeres designprojekt i forhold til udvalgte dele af litteraturen fra kurset.
a) Sammenlign de valgte struktureringsmekanismer i jeres projekt med relevante eksempler fra den gennemgåede litteratur som f.eks. forskellige typer af link, "trails", kompositioner, mange-til-mange links, virtuelle/beregnede knuder, spatial hypermedia, 3D rum. Identificer evt. hvilke kendte og nye strukturelle domæner der indgår i jeres vision/løsning.
b) Sammenlign jeres anvendelsesområde med anvendelsesområder diskuteret i kursets litteratur. Identificer evt. nye typer af strukturabstraktioner, der er karakteristiske for jeres projekt og som rækker ud over det traditionelle associative domæne. Diskutér evt. dele af jeres design, hvor I har behov for mekanismer, som ikke er direkte understøttet i de værktøjer/systemer I har brugt.
c) Diskuter kravene til infrastruktur for jeres projekt, herunder f.eks. behovet for distribution, samarbejdsstøtte og åbne hypermediestrukturer. Identificér f.eks. behovene i problemområdet for, at brugerne af jeres design skal kunne skabe egne strukturer, nyt indhold eller egne annotationer. Diskutér evt. mulighederne for at afhjælpe disse behov.
d) Diskutér eventuelle emner, der vurderes specielt vigtige i forhold til det gennemførte projekt, men ikke har faldet naturligt ind under de øvrige punkter.
Det anbefales, at I efter at have lavet en første version af besvarelsen læser opgaveformuleringen igennem en ekstra gang og checker:
Før der afleveres bør det checkes: