Fri tegning - krusse dulle kunst

Sidst opdateret 29.5.12.

Fætter BR har i en del år i serien COLOR KIDS solgt en tegnemaskine KRUSEDULLE-KIM. KRUSEDULLE-KIM er batteridrevet og når den startes, drejer den rundt, imens de gule "arme" bevæger sig regelmæssigt frem og tilbage. Monteres en eller flere tush'er i hullerne, vil KRUSEDULLE-KIM tegne på den overflade, den drejer på. Hastigheden den drejer kan indstilles på en knap, så KRUSEDULLE-KIM kan foretage forskellige bevægelser og dermed lave forskellige tegninger. Med forskellige farver, forskellige hastigheder, forskelligt antal tush'er og KRUSEDULLE-KIM anbragt forskellige steder på et stykke papir kan KRUSEDULLE-KIM bruges til at frembringe krusse dulle kunst.
Robotbilen kan også bruges til at lave krusse dulle kunst:
  • Programmér robotbilen til at blive ved med at bevæge sig i et regelmæssigt mønster,
  • monter en tush,
  • placer robotbilen på et stykke papir
og start robotbilen, så den tegner på papiret.

Et program, som får robotbilen til at blive ved med at bevæge sig, kan f.eks. være et løkke ikon med Kontrol i konfigurationspanelet sat til Altid. Det som løkke ikonet skal gentage altid kan så være et antal kør ikoner. F.eks. vil et program med et løkke ikon som gentager:

kør-lige-ud og frem 1 rotation, drej-om-hjul-C 1/2 rotation, kør-lige-ud og bak 1 rotation
få robotbilen til at blive ved med at køre lige langt frem og tilbage med et drej på cirka 45 grader ind imellem frem- og tilbagekørslerne. Det kan ses på videoen, hvor de 3 kør ikoner gentages 4 gange:
Monteres en tush på robotbilen, kan programmet bruges til at få robotbilen til at lave en tegning:
På videoen ses hvordan den monterede tush får robotten til at bevæge sig lidt mindre regelmæssigt end på videoen uden tush. Tegningen bliver derfor ikke så regelmæssig, som de tegninger KRUSSEDULLE KIM laver. Undervejs i tegneprocessen på videoen skiftes farve på den monterede tush og robotbilen startes forskellige steder på papiret.

KRUSSEDULLE-KIM kan tegne med flere forskellige farver samtidigt. Det kan robotbilen også. Monter f.eks. flere forskellige tush'er forskellige steder på basis robotten:

Eksperimenter med
  • forskellige programmer,
  • forskellige farver,
  • forskelligt antal tush'er,
  • forskellige startplaceringer af robotbilenpå papiret og
  • forskellige udvalgte udklip af et udsnit af alle krusse dullerne
kan give tegninger som f.eks. kan se sådan ud:
Den første tegning kunne kaldes "Et kræmmerhus med tre iskugler", det andet kunne hedde "Tre tandhjul løber løbsk". Skrives titlerne på tegningerne sammen med navnene på skaberne, kan de udvalgte tegninger hænges op:
og resultatet af krusse dulle kunst eksperimenterne kommer til at ligne en kunstudstilling.

Krusse dulle kunst eksperimenterne kan gøres til en konkurrence. Deltagerne laver en eller flere tegninger med titler og navne. Der laves en udstilling og vindertegningen kan så f.eks. udpeges ved en afstemning blandt deltagerne.