Aarhus University Seal

Verdensklasseforskning gav adgangsbillet til søgemaskinegiganten

Asger Feldthaus fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet kom igennem nåleøjet og fik et internship hos Google i Aarhus. Udover netværk på tværs af verden fik han gennem sit tre måneders ophold en unik mulighed for at sidde med på første stolerække i udviklingen af Googles nye programmeringssprog, Dart.

Der er kun en vej imellem Institut for Datalogis sorte glasbygning på Katrinebjerg i det nordlige Aarhus og Googles udviklingsafdeling. De få skridt imellem bygningerne har også smittet af på sammensætningen af medarbejderne hos Google. Flere af de godt 25 ansatte har nemlig studeret på den anden side af gaden. Den tætte relation har også givet 27-årige ph.d.-studerende Asger Feldthaus fra Institut for Datalogi mulighed for at prøve kræfter af hos de dedikerede søgemaskineudviklere.

Han har siden starten af april været intern hos Google og dagligt trådt ind igennem den matterede glasdør på anden sal i INCUBA Science Park, hvor de holder til.

- Der er en rigtig fed arbejdskultur. De prøver virkelig at lave et sted, der er rart at arbejde og har fokus på, at hvis medarbejderne har det godt, så arbejder de bedre. Jeg følte hurtigt, at jeg var en del af holdet og som intern arbejdede jeg på lige fod med de andre, forklarer han.

Arbejdet med forskning tæt på virkeligheden

Asger Feldthaus har på datalogi været en del af Anders Møllers forskningsgruppe CASA (http://cs.au.dk/CASA/). Her har han bl.a. udviklet open source værktøjer til programmører, så de kan lave bedre programmer og undgå fejl, inden de sender programmet ud til kunder. Hos Google fik han mulighed for at arbejde med compileren til Dart, der er Googles eget programmeringssprog. Compileren oversætter fra Dart til JavaScript, hvilket gør det muligt at programmere hjemmesider i Dart.

- Man sidder sammen otte mennesker og arbejder på det samme projekt. Det giver virkelig en holdindsats. Det har både været sjovt at arbejde med, men det er også helt unikt at arbejde med en compiler, der kører i den virkelige verden, forklarer han.

Tæt relation gør Aarhus speciel

Google Aarhus er en mindre, men meget specialiseret afdeling af Google. Godt halvdelen af de ca. 25 ansatte er rekrutteret fra Aarhus Universitet på den anden side af gaden.

Lars Bak er site lead på Google i Aarhus og har været den primære drivkraft i opbygningen af afdelingen. Han forklarer, at det var helt naturligt at placere Googles afdeling lige over for instituttet, fordi det gør det nemmere at rekruttere medarbejdere med de rette kvalifikationer. Han mener, at det er et værdifuldt interessefællesskab, at man kan gå over gaden og få kontakt til nogle af landets dygtigste forskere og studerende.

- Vores primære fokus er design og implementering af programmeringssprog. Arbejdet kræver derfor en betydelig forståelse af flere forskningsområder og en nysgerrighed, der spænder fra design af sprogkonstruktioner til implementation af effektive virtuelle maskiner. Både V8, som er en del af Chrome, og programmeringsplatfomen Dart er begge projekter fra Google Aarhus. Ph.d.-kandidaterne fra datalogi på AU har et stærkt fundament indenfor dette område, og det er ikke uden grund, at en del finder vej til vores kontor, forklarer Lars Bak.

Er blevet trænet i at kommunikere præcist

Men hvilke muligheder har det givet Asger Feldthaus at læse ph.d. på datalogi i Aarhus? Udover en kæmpe baggrundsviden, så har studiet især gjort ham skarpere til at kommunikere med forskere og programmører, forklarer han.

- Man bliver virkelig trænet til at skrive teknisk og at hamre en pointe fast, så man ikke bliver misforstået. Reviewers har en utrolig evne til at misforstå alt, hvad der kan misforstås selvom man har skrevet det sort på hvidt. Hvis man har planer om at blive soloprogrammør, er det måske ikke så vigtigt, men arbejder man i hold, som programmører ofte gør, er det afgørende, siger Asger Feldthaus.

Netværk på tværs af verden

Det er ikke kun fagligheden, der er blevet styrket. De tre år som ph.d.-studerende har også givet ham netværk på tværs af verden. Under hans første internship var han hos IBM i New York. Han har også været på summer school i Sydtyskland og konferencer på tværs af Atlanten i Portland, San Francisco og Indianapolis.

- Det var selvfølgelig helt specielt at få lov til at bo tre måneder i New York. Men det har også været fedt at få lov til at rejse rundt og møde andre forskere, siger han. 

Han ved endnu ikke, hvor han ender, når hans ph.d. slutter, men han kunne sagtens forestille sig at komme tilbage til Google.

- Hen imod slutningen på mit internship blev jeg bedt om at forberede min ansøgning til fuldtidsansættelse. Jeg har netop været to dage i London til et teknisk interview med to software engineers, som ikke kender mig på forhånd. Deres vurdering vejer ind sammen med alt, hvad jeg har lavet i løbet af mit internship, så når jeg er færdig med studiet burde jeg have en god idé om, hvorvidt jeg kan arbejde videre hos Google, forklarer han. 

- Og hvis det bliver aktuelt, er det ikke sikkert, at det bliver i Aarhus. Det kan lige så godt blive i London, München eller Mountain View i Californien, hvor Googles hovedkvarter ligger, forklarer han.

Asgers karriereråd:

Meld dig til faglige aktiviteter og vis, hvad du kan:

- Tidligere på mit studie var jeg og nogle andre ”testpilot” på et kursusprojekt inden de studerende blev sat i gang med det. På den måde kunne vi afklare mange problemer med opgaverne på forhånd. Og hvis man melder sig til sådan noget, lærer folk en at kende, og der kan komme en forbindelse. Det gælder både på universitetet og i erhvervslivet.

Tag på summer school – din vejleder kan nok foreslå dig nogle, som er relevante. Jeg var ikke afsted den første sommer og det ærgrer mig, for det var meget federe end jeg havde regnet med.