Aarhus University Seal

Guanxi bringer Aarhus op i datalogiens superliga

Netværk er en rigtig vigtig faktor, når man skal kæmpe om de skarpeste kinesiske hjerner indenfor datalogi mod andre eliteuniversiteter, forklarer Peter Bro Miltersen, der leder det dansk-kinesisk grundforskningscenter i datalogi på Aarhus Universitet "Center for the Theory of Interactive Computation” (CTIC).

Danmarks Grundforskningsfond har netop fået forlænget forskningstilskuddet frem til 2017 og dermed samarbejdet mellem Institute for Interdisciplinary Information Sciences (IIIS), Tsinghua University og Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

- Med forlængelsen får vi mulighed for at arbejde videre med centerets første tre års gode relationer og resultater. Det kræver et godt netværk eller guanxi, som det hedder på kinesisk, hvis du skal forsøge at lokke nogle af de eftertragtede kinesiske superhjerner til Aarhus i stedet for amerikanske eliteuniversiteter som Stanford og MIT, forklarer professor Peter Bro Miltersen, Institut for datalogi på Aarhus Universitet.

Relationer og netværk der blandt andet er bygget op gennem dette grundforskningscenter har betydet, at Aarhus Universitet er blevet sidestillet med eliteuniversiteter som MIT, Berkeley og Stanford. Universiteter der ellers er naturlige partnere for Tsinghua, når universitetet opfordrer deres studerende til at søge udenlands.

- Det er ren guanxi, at vi bliver gjort til en reel mulighed for kinesiske superhjerner, siger Peter Bro Miltersen, der selv tager til Kina i efteråret 2013 for at undervise i tre måneder på Tsinghua.

Man kan også få succes i Danmark

I Kina er der 1,4 milliarder mennesker og en fast tradition for, at vejen til succes går igennem den nordamerikanske muld. Men hvordan lokker man de kinesiske superhjerner til Aarhus, når de frit kan vælge amerikanske eliteuniversiteter som Stanford og MIT. 

- Kineserne har jo et ret godt rekrutteringsgrundlag og er dermed i en helt anden liga end os. Det handler derfor om netværk. Du kan ikke rekruttere hjerner i den liga her til Aarhus, hvis du ikke på forhånd har skabt en relation, siger professor Miltersen.

Et godt netværk giver bedre og bredere rekrutteringsmuligheder. Tsinghua University er kendt for at have et af verdens bedste elite programmer inden for undergraduate undervisning i teoretisk datalogi. Centeret vil forsøge at rekruttere kandidater til Aarhus for at lave deres ph.d.-studier på Aarhus Universitet. 

- De er simpelthen så knivskarpe og vi har svært ved at matche dem med noget, der minder om det i Danmark, siger center administrator Dorthe Haagen Nielsen og forklarer man gerne vil gerne opbygge det tætte samarbejde, så Aarhus bliver reel valgmulighed for de helt unge kinesere.

- Vi vil gerne vise dem, at det ikke kun er i USA, du kan få succes, siger hun.

Det langsigtede mål er ”brain gain” i stedet for ”brain drain”, og det sker faktisk allerede, mener Peter Bro Miltersen.

- Samarbejdet har også resulteret i, at vi har rekrutteret hinandens gode post docs. Når en post doc er færdig på Tsinghua, så har vi været heldige at få vedkommende til Aarhus, fordi vi har det her tætte samarbejde. Og som sagt er det langt nemmere at rekruttere folk, der allerede har været her, og synes godt om stedet og forskningsmiljøet. Men rekrutteringen går også den anden vej. Det er ikke en fast udveksling, men vi har været heldige at rekruttere begge veje, siger Peter Bro Miltersen.

-Kineserne søger især til Europa for at få et så globalt netværk som muligt, forklarer han.

Bringer skarpe hjerner sammen

Samarbejdet de sidste tre år har ikke kun bragt knivskarpe dataloger til Aarhus. Som anerkendelse af samarbejdet har Tsinghua University igennem de sidste tre år udlånt værtskabet for workshoppen ’China Theory Week’ til Aarhus. Eventet er startet af Professor Yao og samler hvert år de 20 bedste ph.d.-studerende inden for teoretisk datalogi fra hele verden i en uge, hvor de præsenterer deres arbejde for hinanden og netværker med hinanden og lokale ph.d.-studerende fra både IIIS på Tsinghua og Institut for Datalogi.

- China Theory Week er en virkelig anerkendt workshop bland ph.d.-studerende i verden indenfor teoretisk datalogi. Derfor er det et scoop for os, at vi qua vores nære samarbejde med IIIS har fået lov til at låne værtskabet for workshoppen de sidste tre år. Det er en kæmpe chance for os til at brande Aarhus Universitet, vores forskning, og for at skabe nogle rammer for forskningssamarbejde mellem de allerbedste studerende på verdensplan og vores egne studerende. Det giver vores folk mulighed for at netværke med de bedste hoveder, og på den måde udvide rammerne for deres forskningssamarbejder rundt om i verden. Og netop netværk er jo vigtigt, for om ti år er nogle af de folk, der har deltaget i China Theory Week i Aarhus måske professorer på Stanford eller Berkeley, siger Dorthe Haagen Nielsen, der lige sagt farvel til dette års deltagere af China Theory Week.

Faktaboks:

Danmarks Grundforskningsfond (DG)har netop forlænget bevillingen til centret med 10 millioner DKK tre år frem til 2017. Samtidig har den kinesiske pendant til DG, National Natural Science Foundation of China også udvidet tilskuddet til Tsinghua.

Det var Peter Bro Miltersens relation til professor ved Tsinghua Universitet Andy Yao, der er den eneste kinesiske modtager af Turing-prisen, der er datalogifagets svar på Nobelprisen, som var med til at kickstarte samarbejdet med instituttet for teoretisk datalogi på Tsinghua University. 

- Han er en af de største stjerner inden for teoretisk datalogi nogensinde, forklarer Peter Bro Miltersen, der kender Andy Yao fra konferencer tilbage i 1990'erne.

Læs mere om centret/samarbejdet her