Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mød Fie fra Systematic

Fie Hebsgaard Morell, 27 år
Systems Engineer hos Systematic
Kandidat i datalogi på Aarhus Universitet i 2015.

Det bedste ved datalogi er, at det er så anvendelsesorienteret. At du kan omsætte det du lærer direkte i dit arbejdsliv - og bruger det, du lærer til at skabe mening i dit arbejde. På den måde er datalogi et meget praktisk fag. Og det betyder meget for mig, at jeg kan bruge de ting jeg lærte på studiet i virkeligheden. Min interesse for datalogi bunder egentlig i mit favoritfag matematik, som datalogi er nært forbundet med. Jeg havde matematik på A-niveau, og synes det er fedt fag: algebra, algoritmer og matematisk analyse. Det med at man kan bevise ting og finde frem til et facit med to streger under, er noget der appellerer til mig. Derfor valgte jeg at læse en bachelor i matematik.

IT-sikkerhed og kryptologi

Undervejs i min bachelor blev jeg meget interesseret i algoritmer og datastrukturer samt kryptologi og sikkerhed, som fylder meget på datalogistudiet. Så for mig lå det lige for, at tage en kandidatgrad i datalogi som overbygning på min bachelor i matematik. Især fordi datalogi-uddannelsen er meget fleksibel, og du kan sammensætte den ud fra dine interesser. Jeg valgte at specialisere mig i kryptologi og IT-sikkerhed. Det er et område af datalogien, som fylder meget i samfundsdebatten med temaer som cyberkriminalitet og privatlivsbeskyttelse.

Fra studerende til Systems Engineer

I løbet af datalogistudiet var jeg på flere karrieremesser, som f.eks. K-dag. Her gik det op for mig, hvor stor efterspørgsel der er på dataloger og it-folk. Virksomhederne står næsten i kø for at rekruttere en.

Som nyuddannet er der mange ting du ikke ved. Men fordi du har lært metoderne på datalogistudiet, kommer du lynhurtigt ind i hverdagen og opgaverne. Som Systems Engineer hos Systematic har jeg mange forskellige opgaver. Lige nu arbejder jeg i et stort team med udviklingen af det nye danske bibliotekssystem. Man tænker måske ikke over det, men der er rigtig mange restriktioner, der skal opfyldes i forhold til for eksempel privatlivsbeskyttelse, når man låner en bog på biblioteket. Det er en kæmpe udviklingsopgave, og det har været fedt at være med til at starte projektet op, og finde de bedst mulige løsninger til systemet. Samtidig er det en opgave, hvor man samarbejder med både softwarearkitekter, projektledere og designere.

Jeg synes det er fantastisk at arbejde i en stor international virksomhed, fordi det giver mig mulighed for at arbejde med it-sikkerhed i mange forskellige brancher - f.eks. forsvar eller sundhed. Men det gør også at jeg kan styre min karriere i en anden retning, hvis jeg pludselig får lyst til det – og på den måde holder jeg en masse døre åbne.

I it-branchen får man ofte klar besked i forhold til hvordan du kan forbedre dig inden for et bestemt område eller opgave. Det betyder, at jeg har mulighed for at udvikle mig både fagligt og personligt. Og dét er fedt!

 

Forskellige køn giver god dynamik

Selvom der ikke er nær så mange kvinder, som mænd der læser datalogi, skal man ikke lade sig afskrække. Det er nemlig rigtig godt, at flere kvinder beslutter sig til at gå datalogivejen. Fordi selvom mænd og kvinder har den samme faglighed, giver det en anden dynamik på studiet og arbejdspladsen, fordi vi tilgår og løser opgaver på vidt forskellige måder.

"I løbet af studiet var jeg på flere karrieremesser. Her gik det op for mig, hvor stor efterspørgsel der er på dataloger og it-folk. Virksomhederne står næsten i kø for at rekruttere en." Fie Hebsgaard Morell