Besøg Institut for Datalogi

Besøg Institut for Datalogi med din gymnasieklasse. Nedenfor kan du se et udvalg at oplæg og aktiviteter der kan indgå i et hel- eller halvdags program.

Intro til Institut for Datalogi og IT-Byen Katrinebjerg

Få et indblik i hverdagen som studerende på bachelor- og kandidatuddannelser på Institut for Datalogi. Oplægget vil indeholde eksempler på hvordan hverdagen er som studerende og de mange sociale og faglige aktiviteter som vores  studerende engagerer sig i. I oplægget får du både indblik i uddannelsen i Datalogi, samt uddannelsen i IT-Produktudvikling.

I vil også høre om forskningsgrupper og nogle af de store forskningsprojekter som foregår på Institut for Datalogi. 

Varighed: 30-90 min.  

Foredrag: Augmented Reality

CS Holo

Augmented Reality (AR) har potentiale til at blive fremtidens interface: AR er en ny måde at interagere med hverdagens computere, som supplementerer vor tids brug af smartphones. Allerede i dag kan du indrette din stue i AR ved at placere virtuelle møbler i den virkelige verden eller spille Minecraft på dit sofabord.

Augmented Reality interfaces kan også bruges i en professionel sammenhæng til nem servicering af industrielle maskiner, hvor 3D manualer er afgørende for hurtig opgaveløsning.

Vi vil i dette foredrag beskrive konceptet og interfaceteknologien Augmented Reality, give et overblik over forskellige AR teknologier, forklare hvordan AR virker “behind the scenes” og give eksempler på anvendelser af AR i hverdagen og i industrien.

Varighed: 45 min.

Rundvisning IT-Byen Katrinebjerg

En tur rundt i IT-Byen Katrinebjerg, hvor I både vil få mulighed for at opleve forsknings- og uddannelsesmiljøet på Institut for Datalogi, Institut for Ingeniørvidenskab og Aarhus School og Engineering (Ingeniørhøjskolen). Turen byder på demoer af forskningsprojekter, studenterprojekter og introduktion til de mange forskellige lab faciliteter på Katrinebjerg, som f.eks. Center for Avanceret Visualisering og Interaktion (CAVI.dk) samt lyddøde rum og iSport installationer. Derudover vil der i løbet af rundvisningen være korte oplæg ved kandidat- og PhD studerende fra uddannelserne på Katrinebjerg.

Katrinebjerg rundvisningen arrangeres i samarbejde med Aarhus School og Engineering.

Varighed: 1 - 2.5 timer

Prototyping Workshop

v/ PhD-studerende og studerende fra uddannelsen i IT-Produktudvikling
Oplev og eksperimentér med hvordan rapid prototyping teknikker bliver anvendt i både forskning og uddannelse på Institut for Datalogi som en metode til at drive innovation og udvikling af nye digital produkter.

I denne workshop skal deltagerne i grupper idéudvikle, designe og lave en funktionel prototype, f.eks. af en controller til et spil.

Samtidig vil forskere og studerende fremvise og demonstrere interaktive prototyper fra både undervisning og forskningsprojekter.

Varighed: 2-3 t.

Statistik og sandsynlighedsteori


Få computeren til at skrive historier, bygge mure eller lave skrabelodder”

Institut for Datalogi har udviklet et nyt undervisningsforløb  hvor sandsynlighedsregning og statistik er i fokus. Eleverne arbejder bl.a. med hvordan en computer kan generere skrabelodder ved at bruge sandsynligheder og deskriptiv statistik, hvordan en computer algoritmisk kan generere lyd til f.eks. computerspil og hvordan de kan lave deres egen lydkulisse.

Forløbet henvender sig til 3. g klasser med matematik-A.

Tid og sted: efter aftale. 

Foredrag: Angreb og overvågning

Cybersikkerhed følger samfundets udvikling mod et informationssamfund, men er en fremmed verden for mange og stadig en juridisk gråzone. Hvad er et cyberangreb og hvordan ser det ud fra "hackerens" side? Hvornår bliver det ulovligt? Hvordan angribes et atomkraftværk? Hvad er overvågning og hvem kan læse mine emails?

Vi vil i dette foredrag beskrive forskellige typer hackerangreb lige fra angreb på en lille virksomhed til angreb på nationer. Herefter vil vi med udgangspunkt i Snowden-dokumenterne vurdere det internationale overvågningssystem metoder og lovmæssige baggrund. Foredraget præsenteres af Michael Nielsen, PhD-stud. i kryptografi og ejer af virksomheden Apprestige.

Varighed: 45min. - 1time15min.

Foredrag/øvelser: Robottjenere og førerløse biler

Robottjenere, førerløse biler og balancerende to-hjuls køretøjer. Robottjenere, føreløse biler og balancerende tohjuls køretøjer, ved lektor Ole Caprani

På restauranter finder robottjenere helt på egen hånd vej til gæsternes borde med gæsternes serveringer, førerløse biler kan holde en passende afstand til forankørende biler og tohjuls køretøjer kan bevæge sig og holde balancen på blot to hjul samtidig med at køretøjet undviger forhindringer. Mekanismen bag sådanne robotter og autonome køretøjer er en algoritme som hedder PID regulering. PID regulering benyttes også i elevatorer, fly, raketter og klimaregulering af bygninger. 

Oplægget giver en introduktion til PID regulering og ved de efterfølgende øvelser kommer deltagerne til at eksperimentere med programmering af førerløse LEGO Mindstorms biler.

Banegaard. I oplægget fortælles om Monte Carlo Localization, MINERVA og LEGO robotter i Banegaardshallen. 

Oplæg Varighed 45m. / Øvelser varighed. 1-2 timer

Foredrag: beviser og beregning

Hvis du ved træet vælter når det blæser. Og du ydermere ved at det blæser. Så ved du også at træet vælter... Ikke?

Givet funktionen f(x) = 7 + x, så ved vi f(13) = 20. Så meget er klart.

At disse to ideer overhovedet har noget med hinanden at gøre er en af de mest forunderlige opdagelser i Datalogien og har været kilden til utallige opdagelser gennem tiderne. 

Vi vil igennem et interaktivt oplæg lære om grundlæggende formel logik samt repetere lidt funktionslære - akkurat nok til at værdsætte symmetrien mellem beviser og beregning.


Varighed: 1time

Foredrag: En datalogisk problemstilling fra A til Z

En datalogisk problemstilling fra A-Z - I dette oplæg kan du få indsigt i hvordan Google Maps og andre korttjenester beregner den korteste vej mellem to punkter